Gyűjtés Közép- és Kelet-Európa egyházának

Image„A Szeretet az egyetlen fény" a mottója az idei nagyböjti pénzgyűjtésnek az Egyesült Államokban. Az ország püspöki konferenciája minden évben meghirdeti a gyűjtést, amellyel a közép- és kelet-európai egyházakat támogatják. 

 

 

Ezen a kezdeményezésen keresztül a katolikusok elősegíthetik azoknak az országoknak a lelki megújulását, ahová az anyagi segítséget küldik. Több éven keresztül az egyesült államokbeli hívek Európa e térségében adományaikkal segítették plébániák építését, szemináriumok valamint pasztorációs központok létrehozását és fenntartását, szociális projektek megvalósítását, templomok építését és restaurálását – olvasható a Radio Vaticana honlapján.

1991-től – amikor elindították ezt a gyűjtést – több mint 100 millió dollár gyűlt össze, amelyből 25 ország több mint 3500 helyi egyházát támogatták. James McCann, a gyűjtés vezetője így fogalmaz: „A közép- és kelet-európai egyházak történetét az élettel teljesség, a fejlődés, a kitartás és a remény jellemzi. Ott ahol egyszer sötétség uralkodott, most a szeretet fénye van jelen."
Magyar Kurír