Küldetés teljesítve: célba értek a korszakváltók

ImageIdegenből érkező, megfáradt embernek járó nagy szeretettel fogadták szombaton kora délután Csíkszeredában a KorszakVáltó Határon-Túra résztvevőit. Augusztus 14-én Budapestről száztíz kerékpáros indult Csíkszeredába, egy hétre rá már kétszázra duzzadt a megyeszékhelyre megérkező bringások száma.

A Magyarországot Erdéllyel összekötő, az összetartozás szellemében megszervezett kerékpártúra résztvevői Székelyudvarhelyről érkezve, először a Hargitafürdői eltérőnél szakították meg útjukat, majd beértek a megyeszékhelyre, melynek határába lovas huszárok sereglettek ki fogadásukra. A Mikó-vár udvarára a bringások már huszárok kíséretében karikáztak be, a várudvaron felállított színpadon pedig Szőke Domokos alpolgármester feltűzte a biciklisek zászlajára a Csíkszeredát jelképező szalagot. A kerékpárosokat fogadta Balogh György, Magyarország csíkszeredai konzulja is, illetve köszöntésükre érkezett a vár udvarra Böjte Csaba atya is. A megfáradt biciklisek lelki felüdülésként a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes műsorát tekinthették meg.
 Image

„A KorszakVáltó túrának az volt a célja, hogy felhívjuk a figyelmet: váltás történt a magyarországi és a határon túli magyarok kapcsolatában, és azokat a régi rossz döntéseket, amiket néhány esztendővel, öt-hat évvel ezelőtt hoztak Magyarországon, feledtessük. Nem véletlenül időzítettük erre az időszakra a biciklitúra időpontját, mert itt Erdélyben szerettük volna ünnepelni a székelyek között, hogy ők is felvehetik a Parlament döntésének köszönhetően a magyar állampolgárságot. Azt hiszem, hogy már lassan 90 éve vártak erre" – fogalmazott Csíkszeredában Révész Máriusz országgyűlési képviselő.

 Image

A biciklisek egy része szombaton este a csíksomlyói kegytemplomban vett részt szentmisén, amelyen Böjte Csaba ferences atya mondott köszöntet „fáradságukért, a felénk nyújtott kézért, és hogy elhozták a hírt, miszerint összetartozunk”.

A magyar-magyar kapcsolatok erősítése mellett a kerékpártúrának egyben jótékonysági célja is volt. Minden befizetett részvételi díjból ezer forintot utalnak át a Szent Ferenc Alapítványnak, ekként is támogatva egy nyárádmenti gyermekotthont.
 Image

A bringások nyolc nap alatt kilenc megyén, kilencven településen haladtak át, több mint hétszáz kilométert tettek meg, és elmondások szerint, attól függetlenül, hogy magyar vagy román településen haladtak át, mindenhol nagy szeretettel és elismeréssel fogadták.

D. Balázs Ildikó