Lehet csodát választani

ImageElindult szerdától a csíkszeredai Zöld SzékelyFöld Egyesület, a Székelyföld hét csodája elnevezésű projektjének honlapja, lehet szavazni a beküldők által azonosított pozitív és negatív csodákra. „Szép számmal érkeztek javaslatok, sőt a honlap látogatóinak száma is – őszinte örömünkre – meglepően nagy” – nyilatkozta a Hargita Népének Csonta László, az egyesület elnöke.

Több alkalommal adtunk már hírt lapunkban a Zöld SzékelyFöld Egyesület legújabb környezettudatossági projektjéről, a Székelyföld hét csodájáról. Mint ismeretes, a szervezők az első körben arra szólították fel a lakosságot, hogy fotókat, információkat küldjenek be a térség egy-egy különlegesen szép, vagy éppen ellenkezőleg, elhanyagolt helyszíneiről. Az akció második részében az egyesület honlapjára látogatva lehet szavazni az azonosított pozitív, illetve negatív „csodákra”. Mindkét kategória esetében különböző alkategóriákat jelöltek ki a szervezők.
„Azért döntöttünk így, hogy például ne csak elhanyagolt, szemetes területek kerüljenek fel a sötét oldal toplistájára, hanem olyan helyszínek is, ahol »betegeskedik« az árvízvédelem vagy bányászati tevékenység szennyezi a környezetet, esetleg illegális vízszennyezés folyik” – elemezte Csonta László, az egyesület elnöke. Hasonló elvek mentén döntöttek a pozitív csodák kategorizálása mellett is. „Azt szeretnénk, hogy minél többen keressék fel a megnevezett helyszíneket, saját véleményt alkotva róluk annak alapján szavazzanak. Abban is reménykedünk, hogy – különösen a negatív csodák esetében – az általunk kezdeményezett akció segít beindítani a dolgokat, abban az értelemben, hogy valamilyen megoldást találnak az illetékesek a bajok felszámolására” – tette hozzá Csonta.
Mától tehát lehet szavazni a beérkezett helyszínekre, a projekt az egyesület honlapjáról érhető el. „Kérjük a környezetbarátokat, írják be az interneten a böngészőbe a www.7csoda.zoldszekely.ro címet, és szavazzanak. Minél többen teszik ezt, annál nagyobb az esélye, hogy pozitív irányba mozduljanak a dolgok” – hangsúlyozta az egyesület elnöke.
Hompoth Loránd, www.honline.ro

Tekintse meg a Csíki Tévé két Híradóját, amelyekben előbb Forró Gyöngyvér, a másodikban pedig Hompoth Loránd beszélget Csonta Lászlóval, a Zöld SzékelyFöld Egyesület elnökével: