Tovább szövődik a plüssmackós világháló

ImageA Hajdúdorogi Egyházmegye a Plüssmackóval a világhálóra című rendezvényével új típusú cigánypasztorációs munkába kezdett. Ennek az útkeresésnek újabb állomásaként kezdődött meg szeptember 2-án Tomoron egy lelki és szakmai képzés, amelyre több mint húsz lelkipásztor és hitoktató érkezett.

Fekete Tünde királyegyházi tanítónő már korábban bemutatta az egyházmegye papjainak és hitoktatóinak, hogyan alkalmazza a számítógépet és a világháló-kapcsolatot a napközis foglalkozásokon. A mostani találkozó lehetőséget kínált e módszernek a hitoktatásban való alkalmazására és gyakorlati bevezetésére.
Az összejövetel első napján a papok és hitoktatók lelki töltekezéssel készültek föl a cigánygyermekek nevelésére és oktatására. A délelőtt folyamán a meghívott vendég, Böjte Csaba gondolatait hallgatták és beszélték meg, aki arról a tevékeny szeretetről elmélkedett, amelyre a másokhoz, a gyermekekhez, a cigánygyermekekhez való odaforduláshoz is szükség van.
 A jelenlévők a község és a környező falvak híveivel együtt vettek részt a szent liturgián a zsúfolásig megtelt kis templomban. Kocsis Fülöp püspök prédikációjában hangsúlyozta: minden erkölcsi norma foglalata az a szeretet, amelyet a bennünk élő Jézus hív életre.
 Az esti fórum eredményeként született meg az a gondolat, hogy a Böjte Csaba testvér és a Ferences Alapítvány által létrehozott napközis hálózat lelki és szakmai tapasztalatai alapján néhány csereháti községben is meg lehetne szervezni délutáni gyermekfoglalkozásokat, ahogyan az Királyegyházán is több éve működik. A késő éjszakába nyúló beszélgetés azt igazolta, hogy még igen sok a tenni- és tanulnivaló, de emellett rengeteg a jó szándék és a tenni akarás.
Hajdúdorogi Egyházmegye/Magyar Kurír