Csíkszereda és Gyimesbükk készül a csíksomlyói búcsúra

ImageA székelyföldi Csíkszereda városvezetése, a rendőrség, a mentőszolgálat és az egészségügyi intézmények teljes gőzzel készülnek a jövő heti csíksomlyói búcsúra, a helyi vendéglátó-ipari egységek pedig különleges ajánlatokkal várják a távolabbról érkező zarándokokat.


Csíkszeredában kulturális programokat is kínálnak a zarándokoknak. Annak érdekében, hogy a Hargita megyei városba érkező turisták minél szélesebb köre láthassa Munkácsy Mihály, Barabás Miklós, Székely Bertalan, Paál László alkotásait, a Csíki Székely Múzeumban a Remekművek a 19. századi magyar festészetből című kiállítás hosszabbított nyitva tartással üzemel jövő hét végén – írta szerdán az előkészületekről beszámolva a Krónika című kolozsvári napilap.
A szombati búcsúra korábban érkezők kikapcsolódásképpen ellátogathatnak a magyarországi Chameleon Big Band zenekar előadására is, pénteken, május 21-én.
A csíkszeredai városvezetés fokozottan figyel az autósforgalomra, ezért már a búcsút megelőző napon útlezárásokra, forgalomkorlátozásokra lehet számítani. A jövő hét szombatján több helyütt teljes útlezárásra kell számítani, a gépkocsikat – a parkolóhelyek korlátolt száma miatt – a város bejáratainál kell hagyni a távolabbról érkezőknek.
Csíksomlyó a magyarság zarándokhelyévé vált fotó: csiksomlyo.ro
A biztonsági intézkedések keretében a Hargita Megyei Mentőszolgálat munkatársai is minden egységet mozgósítanak május 22-én, a búcsú napján. Katasztrófa előfordulására is felkészült a mentőszolgálat, szükség esetén más városokból is mozgósítanak mentőegységeket.
A búcsú napján 150 rendőr teljesít szolgálatot, és öt rendőr érkezik Magyarországról, akik szintén segítenek a rendfenntartásban, illetve a közbiztonság megteremtésében.
A csíksomlyói búcsú kapcsán emlékhelyet létesítenek Gyimesbükkön az első és második világháborúban a Gyimesi-szorost, és ezáltal Magyarország ezeréves határát védő katonák tiszteletére. A gránittáblára mintegy 500 név kerül fel, a táblát pünkösd vasárnapján avatják fel nagyszámú magyarországi zarándok jelenlétében.
MTI