Pünkösdi búcsú Csíksomlyón

ImageSzokás szerint éjjel 2:30-kor indultunk Csíksomlyóra, hogy korán reggel ott lehessünk. Asszonyok, gyerekek, gyönyörű viseletben, felsorakoztunk a Pusztina tábla alá és elindultunk a Szent Péter templomhoz, hogy csatlakozzunk a többi csángó falvakhoz.

 

 

 Találkoztunk a gajdáriakkal, klézseiekkel, somoskaiakkal, magyarfalusiakkal közös imádkozás és éneklés után elindultunk a nyeregbe. Megható volt látni a feliratokat, hogy a világ minden részéről összegyűltünk. A mise után eleredt az égi áldás is, volt, aki esernyővel védekezett ellene, de mire a buszhoz értünk, lemosta minden bűnünket. Az esti hagyományos csángómise a Szent Péter templomban volt. A misén jo hangasan énekeltuk egyutt a szentes énekjeinket.

Image 

Image 

Későn este gyűltünk össze a buszban, arra számítva, hogy éjjelre eláll az eső és a Keresztútján a megszokott módon tudunk felmenni a nyeregbe, de sajnos az eső végig zuhogott és mivel a gyerekeknek már a váltóruhái, cipői is mind eláztak, nem mertük vállalni a csúszós, veszélyes meredeken a felkapaszkodást, így a gyerekekkel a Szent Péter templomban virrasztottunk és kivételesen ott mondtuk el a Keresztútját is.

Image 

Image 

Reggel korán elindultunk Gyimesbükkre, ahol a tavalyi évhez hasonlóan sok szép csángó énekkel vártuk a székely gyorssal érkező vendégeket. Késő délután értünk vissza Pusztinára.

Image 
Mindenkire Isten áldását kérjük.

Nyisztor Ilona, Bodo Judit és

Veress Kinga tanáraink

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„A nevelés, oktatás nem más, mint alázatos felkínálása mindannak a tapasztalatnak, tudásnak, melynek fényénél mi megértettük és éljük az életünket, mindennapjainkat.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2021. január 16. szombat, Gusztáv napja van. Holnap Antal és Antónia napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Mit hoz a holnap? 2/2

Élni, virágba borulni, gyümölcsöt teremni jó az akácnak.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube