A család az, ami meghatározza jövőnket! – Népes családokat díjaztak Tatárdombon

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Megemlekezes-tatardombnal-12/viewsize/DSC_7091.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Megemlekezes-tatardombnal-12/viewsize/DSC_7091.jpg'

DSC_7091.jpgSzeptember 8-án, szombaton Hargita Megye Tanácsa a Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal, a gyergyószárhegyi polgármesteri hivatallal, a Caritasszal és a Csíki Anyák Egyesületével közösen rendezte meg a Székelyföldi Családok Napját a Gyergyószárhegy melletti Tatárdombon.

Az ünnepélyes lovasfelvonulás és a gyergyócsomafalvi fúvószenekar műsora után ünnepi szentmisét celebrált Málnási Demeter gyergyóditrói lelkész, aki prédikációjában arra biztatott mindenkit, hogy tanuljunk őseinktől bátor helytállást a nehézségekben, az embert próbáló időben.
A szentmise végén Böjte Csaba ferences szerzetes összetartozásra buzdította a hallgatóságot: „Ez az oltár csupa kis deszkákból áll, 2-3 méteresnél egy se hosszabb közülük. De ez a sok kis deszka, bölcsen összefogva, állja a szelet, a telet, mert együtt vannak, összetartanak. Az egységben erő van. Ebben a hitben kell nekünk is megerősödnünk” – véli Csaba testvér.
„Őseink bátorságról tettek tanúbizonyságot, amikor 1658. szeptember 6-án, a tatárdombi harcban győzedelmeskedtek. Összefogással tudtak győzni a tízszeres túlerővel szemben.” – emlékeztetett a történelmi múltra Gábor László, Gyergyószárhegy polgármestere, aki beszédében a székely összefogás fontosságát hangsúlyozta.
A család fontosságát emelte ki köszöntőjében Bende Sándor, megyei tanácsos, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke: „A történelmi múlt mellett ma a családokat ünnepeljük. Székelyföldnek az erős család az alapja. A család az, ami meghatározza jövőnket. Az erős családból, lesz a kemény Székelyföld, és az egész kemény nemzetiség.”
Az ünnepi megemlékezés az 1908-ban állított emlékműnél folytatódott, ahol koszorúzással és főhajtással tisztelegtek a székely hősök emléke előtt. Hargita Megye Tanácsa részéről Petres Sándor alelnök és Bende Sándor megyei tanácsos helyezett el koszorút.
A Székelyföldi Családok Napján hagyománnyá vált a népes családok díjazása. Idén Hargita Megye Tanácsa, karöltve Gyergyószárhegy, Gyergyóditró, és Gyergyóremete önkormányzatával díjazott három családot: a remetei Albert család tíz, a ditrói Câmpan család hat, míg a szárhegyi Szabó család öt gyermeke részesült emléklapban és Székely termékes ajándékcsomagban. Az ünnepség színfoltját jelentette a székely családok kenyerének megszelése, melyet pár perc alatt elfogyasztottak a jelenlévők.
A folytatásban a remetei napközisek, a Cika Zenekar, a magyarországi Kiss Kata Zenekar valamint a Katorzsa együttes lépett fel. A nap folyamán a Dévai Szent Ferenc Alapítvány könyvsátra, a Csíki Anyák Egyesületének arcfestő sátra, a Caritas játszóháza várta a gyerekeket, akiknek vattacukorral és légvárral is kedveskedtek a szervezők.
Hargita Megye Tanácsának sajtóosztálya

{zoomcat catid=1586}