A csíki hitélet szolgálatában

ImageImmár tizenkét éve van jelen a megyeszékhely hitéletében a Csíki Harangszó.

Tucatnyi esztendô, amely alatt igazi kapcsolat alakult ki a csíkszeredaiak és a szerkesztôk között. És hogy mennyire igénylik a lakosok a Csíki TV-n követ­hetô adást, arra a visszajelzésekbôl, köszönetnyilvánításokból lehet következtetni.

A szerkesztôk szerint rovatuk nem helyettesíti a szentmisén vagy a vallási esemé­nyek­en való részvételt. Többek közt ízelítôt ad azoknak, akik esetleg nem találják vonzónak, vagy életükben még nem érkezett el az a pillanat, amikor úgy gondolják, fontos lehet számukra az egyházi élet.
„1996-ban indult a Csíki Harangszó. Úgy láttuk, nagyobb teret érdemelnek egy helyi televízióban azok a vallási, egyházi események, amelyek a csíki emberek életében nagyon fontos szerepet töltenek be” – elevenítette fel a kezdeteket Csúcs Mária szerkesztő. Az 1993-ban létrejött helyi tévénél, amelynek alapításából ő maga és férje is kivette részét, három éven keresztül mindössze híradós műsorokban szerepeltek egyházi jellegű tudósítások, ’96-tól azonban már heti félórás műsorban számoltak be a csíki hitéletről.
Csúcs Mária 2001-ig dolgozott a Csíki TV-nél, aztán szabadúszó lett. Távozásakor megkérdezte az akkori főszerkesztőt, vállalná-e valaki, hogy szerkessze a Csíki Harangszót. „A nemleges válasz után született egy fontos döntés, hogy megpróbáljuk saját erőnkből, saját stúdiónkban tovább készíteni ezeket a műsorokat” – említette. Hozzátette, a munkából férjén, Péteren kívül gyermekeik is kivették és kiveszik részüket.
Akkortól kezdve az adást ingyen készítették egészen tavaly őszig, amikor a tévé új vezetősége megkereste őket felajánlva, hogy valamennyit fizetnek a műsorért, csak tartsák továbbra is a Csíki TV-nél. „Nem lehet minden értéket pénzzel mérni, szolgálatnak tekintjük munkánkat” – magyarázta Mária, hogy közel hat év alatt minden pénzbeli juttatás nélkül végezték munkájukat.
Idegenkedve fogadták a műsort
Amint megtudtuk, az egyházak idegenkedve fogadták a rovatot. Sok lelkészt meg kellett győzniük arról, hogy egyházközségi eseményekről való tudósításokkal, senkinek nem tesznek rosszat. „Vannak olyan egyházközségek, ahol a lelkészek szívesen látnak, a hívek sem elutasítóak, szeretettel fogadnak. Olyan események is vannak, amelyekre ők hívják fel figyelmünket. Ezért hálásak vagyunk, mert elég nehéz összeszedni az egyházi jellegű információkat” – említette Mária, aki szerint most már eljutottak oda, hogy nem tekintenek bizalmatlansággal rájuk a csíki egyházközségek.
Nem mennek szabadságra
A vasárnapi adások miatt mondhatni, nincs szabad hétvégéjük a szerkesztőknek. Két éve ezért döntöttek úgy, hogy július–augusztusban a műsort is szabadságra küldik. „Úgy néz ki, ez idén nem sikerül, ugyanis a Csíki TV vezetősége megkért, hogy ha a régebbi műsorokból tallózunk is, de tartsuk meg az adást a nyár folyamán. Hogyha a nézőknek ez a kívánsága, akkor lehet, engedünk, és nem megy szabadságra a Csíki Harangszó, bár beharangoztuk” – vallotta be Csúcs Mária.
Rédai Botond