A brókerből lett szerzetes tanácsa

ImageNikanor testvér azt tanácsolja egykori kollégáinak: tegyenek egy pohár földet az asztalukra emlékeztetőül, hogy mivé leszünk, és mi az, ami fontos az életben.

 

 

A Szófiában nevelkedett, 32 éves Hriszto Miskov a New York-i székhelyű Nasdaq-tőzsde brókereként sikeres pénzügyi karriert futott be. Öt évvel ezelőtt azonban – munkatársai megrökönyödésére – úgy döntött: feladja karrierjét, és szerzetes lesz. Adományokból újjáépített egy 12. században alapított kolostort. A Szófiától mintegy 50 km-re nyugatra található épületegyüttes a kommunizmus éveiben először munkatábor, majd úttörőtábor lett, később istállónak használták – írja a newsdaily.com.

„Mindig a külvilágban, az anyagiakban keressük a boldogságot, s emiatt állandó elégedetlenség és harag van bennünk saját magunkkal és a világgal szemben. A kapzsiság és az anyagiasság olyan fokot ért el, hogy az ember árucikké vált; ma már az egészséggel is kereskedni lehet. Elvesztettük emberi kinézetünket, állatokká váltunk... Senkire sem számíthatunk, senkinek sem mondhatjuk: 'Jöjjön, szomszéd, segítsen!' Jönni fog, de csak pénzért" – figyelmeztet Nikanor testvér, aki egyetlen luxustárgyat tartott meg: a mobiltelefonját.
A kibontakozó pénzügyi válságról így vélekedik: „Sok embernek eszébe sem jut, hogy az ételéért nem ő dolgozott meg. Ha pedig valaki többet fogyaszt, mint amiért megdolgozott, akkor valaki más éhezik. Helyes, hogy időnként pénzügyi válság sújtja azokat, akik többet fogyasztanak, mint amit megérdemelnek. A szenvedés talán jobb belátásra téríti őket."
Régi kollégái jó szakembernek tartják az egykori brókert, bár korábbi főnöke megjegyzi: „Vallásos volt, ami időnként idegesített. Előfordult, hogy vallási ünnepeken nem jött dolgozni."
Nikanor testvér úgy véli: „Bárkiből lehet jó bróker, de a brókerkedésből nem sok jó származik a világon. A vallás viszont segít, hogy az emberek győzzék a mai, feszültséggel terhes időket, és kérdéseikre választ találjanak."

Magyar Kurír

 

Image