Küldetésünk Szűz Mária kegyhelyeit rózsafüzérként összekötő Közép-Európai zarándokút létrehozása

ImageMi a Mária Út?

 

A Mária út egy kialakítás alatt álló gyalogos és kerékpáros zarándokút Mariazell és Csíksomlyó között, mintegy 1400 km összhosszúságban. Az utat vagy annak kisebb szakaszait bármely irányban, egyénileg vagy csoportosan is be lehet majd járni, a tervezett útjelzésekre és térképes útikalauzra támaszkodva, az ajánlott szálláshelyek igénybevételével.

„A mi utunk”
Mai világunkban egyre többen keresik a testi-lelki felüdülést. Ennek legtermészetesebb módja: kiszakadni a mindennapokból és útra kelni. Az út belső utunkká is válik - egy hosszabb zarándoklatról életre szóló élményekkel, lelkileg megújulva térhetünk haza.
A zarándokutak kiemelkedõ és fokozódó jelentõségûek a világban. A keresztény kultúrkörben sok tízmillió embert vonzanak évente. Magyarok is egyre többen járják Nyugat-Európa híres zarándokútjait.
De miért is utaznánk el mindig ilyen messzire, ha itthon is lehet zarándokolni?
A Mária Út lelkisége
A keresztény világ zarándoklatai Jézus életének színteréhez, Szentek emlékhelyihez vagy Szûz Mária tiszteletére az Õ kegyhelyeihez vezetnek. Magyarország több helyi jelentõségû vallási-zarándok vonzerõt mutat fel, de a nemzetközi zarándoklatokban nincs különös vonzása, pedig a Kárpát-medence a Mária-tisztelet szempontjából óriási értékekkel és lehetõségekkel rendelkezik. A Mária-tiszteletnek és a búcsújárásnak Szent István királyig visszanyúló, mély gyökerei és kiemelkedően gazdag, ma is élő hagyományai vannak (Regnum Marianum). Ezek ihlették és táplálják a Mária út megvalósítását: hogy legyen egy út, melyre a kegyhelyeket mint egy rózsafüzér szemeit fűzzük fel.
A Mária Zarándokút létrehozásával elsõdleges célunk, hogy újra megerõsítsük a térség mélyen gyökerezõ Szûz Mária iránti tiszteletét és szép hagyományait. Célunk, hogy a Mária kegyhelyek rendkívüliségét felfedeztessük a világgal és segítségével Mária üzenetét tolmácsoljuk a világnak. A zarándokút egy olyan evangelizációs eszköz lehet, amely hívõ és nem hívõ emberek tömegének segítheti a Jézushoz vezetõ útra való rátalálását. A zarándokút létrehozása emellett lehetõséget teremthet Szûz Mária kegyhelyeinek rendbetételére, ahhoz adományok, támogatások, közösségi források megteremtésére. Létrehozhatunk zarándok szálláshelyeket, ahol a zarándokút szelleméhez méltó lelkiséget képviselõ környezetben pihenhetnek a zarándokok.
Természet és kultúra, helyi turizmus
A Mária út nem csak a vallásosaknak szól, hanem mindazoknak, akik jószándékkal, nyitott szívvel útra kelnek, hogy mélyebben megismerjék önmagukat, s a különböző vidékeket, városokat, kegyhelyeket.
Az egybefüggő gyalogutat természeti és kulturális értékek egyaránt jellemzik: erdők, mezők, puszták, vadregényes völgyek, falvak, városi séták, kegyhelyek és templomok, nevezetességek.
A Mária út hozzájárul a helyi turizmus fejlődéséhez is, rendszerbe foglal olyan látnivalókat, „rejtett kincseket”, melyeket ma csak kevesen keresnek fel.
Arra törekszünk, hogy a Mária utat beillesszük az európai gyalogos ill. kerékpáros utak hálózatába.
A Mária Út útvonala
A Mária kegyhelyeket bemutató Közép-Európai zarándokút, a Mária Út terveink szerint az ausztriai Máriazelltõl, Magyarországon átívelve, az erdélyi Csíksomlyóig tart, s gyalogosan, kerékpárral és autóval is megtehetõ lesz (különböző változatokban) bármely irányban. Minden kegyhelyen önálló, saját azonosítású rózsafüzér szem várja majd a zarándokot. Így tizedenként összerakható a saját rózsafüzér a Mára Út kegyhelyeirõl.
Közép-Európa Szûz Mária kegyhelyei több útvonalat is mutatnak számunkra. A zarándokút kialakításánál az út hosszúsága azt indokolja, hogy a lehetõségekhez mérten rövid utat jelöljünk ki, és egyetlen hosszú, sok kitérõvel rendelkezõ útvonal helyett - ütemezetten - több, alternatív útvonalat alakítsunk ki. Így úthálózatként a későbbiekben minél több kegyhelyet be tudunk kapcsolni. A Mária Út elsõként megvalósítandó útvonalát mutató kegyhelyek a következõk:

- Máriacell - Szûz Mária kegyhelye

- Celldömölk - Kis-Máriacell

- Mátraverebély-Szentkút - Nemzeti kegyhely

- Máriapócs - A Könnyezõ Szûzanya kegyhelye

- Csíksomlyó - Szûz Mária kegyhelye

www.mariaut.hu

 

Image