Bővebben: Romok között is jövendő - emlékező főhajtás VilágosonUtoljára hagytam a fegyverletételi szerződés gyászhelyét Világost. 1849. augusztus 13-án a Világos melletti síkon tette le a fegyvert a Görgey Artúr vezette sereg Rüdiger orosz tábornok hada előtt. A feltétel nélküli megadásról szóló egyezményt a Bohus-kastélyban írták alá.

Bővebben: Romok között is jövendő - Magányos templomtorony KovászibanLenn Arad-Hegyalján, Arad tövében, Kovásziban, szinte szó szerint ugyanezt hallom, amivel Tamáshidától búcsúztam. „Udvaromon gazdátlan templomrom! Mit tegyek?” Itt is a gazdasági udvar hátsó fertályában emelkedik a románkori elemekben igen csak bővelködő magányos torony. Itt már ezen kívül egyetlen más épület nem maradt.


Bővebben: Romok között is jövendő- Magányos torony BelényesszentmiklósonSzalontán a híres Csonkatorony már régóta csak nevében viseli környékbeli testvéreinek sorsát. Úgy, hogy itt megállás nélkül haladok tovább a Fekete-Körös völgyén felfele Belényesszentmiklósig. Amíg a romokig érnék, most épp csak megpillantani van időm a tenkei gyülekezet öregotthonát, megható példáját a testvéri gondoskodásnak és szeretetnek. Bélfenyéren először a református imaház előtt kell elhaladnom, és jól esik látni az udvaron épülő gyülekezeti házat. A római katolikus plébánia és a mellette álló volt felekezeti iskola udvarán gyermekzsibongás hallatszik. Marci papbácsi árvái játszanak, önfeledten. Amott az öregek, itt az árvák szeretete győz a romok felett. Boldog az a falu, melynek utcáit felveri a gyermekzsivaj.

Bővebben: Az ismeretlen rózsafüzérRégen paternosternek hívták, a szakirodalom elmélkedő Krisztus-imádságként tartja számon, és 150 éve panaszkodnak, hogy csak az öregek imádkozzák – mégsem tűnik el. Az egyik legnépesebb, több tízezer tagot számláló vallási tömegmozgalom alapul rá. Barna Gábor, a szegedi egyetem néprajzprofesszora a rózsafüzérről tartott előadást a Központi Szemináriumban, a Magyar Katolikus Kultúra Központ szervezésében.

 

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/Igaz/Tortenelem/ciml-150x.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/Igaz/Tortenelem/ciml-150x.jpg

Bővebben: Déva varának restaurálásárólTizenkét műemlékes, régész, művészettörténész, építész összetanakodék, hogy magos Déva várát feltárnák és bemutatnák... Az eredeti ballada jobban kezdődött, s ez még rosszabbul folytatódik.

Bővebben: Jézus-korabeli ház maradványaira leltek NázáretbenNemrégiben az egész világot bejárta egy szenzációs izraeli régészeti feltárás híre. Názáretben a kutatók egy ritkaságszámba menő Jézus-korabeli ház maradványaira leltek. Názáret belvárosának legfőbb ékes- sége az 1969-ben megépült, Mária egykori lakóházának helyén lévő Angyali Üdvözlet Bazilika. A keresztény hagyomány szerint Gábor arkangyal ezen a helyen jelent meg Máriának, itt tudatta vele, hogy ő fogja megszülni Isten fiát, Jézust.


1. oldal / 5