Fekete retek - csúnya, de jót tesz

ImageTél vége felé egyre szűkül a természetes vitaminforrások köre.

 

 

 

 

 

Az ilyenkor is bőségesen rendelkezésre álló fekete retek azonban segít a szezonális betegségek elkerülésében – ráadásul igen olcsó is.

Ez a nem túl bizalomgerjesztő külsejű, ám annál értékesebb zöldségféle egyesek szerint Ázsiából érkezett hozzánk. Mások viszont azt tartják, hogy Észak-Afrika a hazája, hiszen az egyiptomiak már az ókorban is készítettek olajat fekete retek magvaiból. De végső soron mindegy is – a lényeg, hogy használ. Olyannyira, hogy sokáig inkább mellékhatások nélküli „gyógyszerként” alkalmazták, és csak másodsorban tekintették élelmiszernek.
Vitaminok, tápanyagok
Tiszteletreméltó C-vitamin-tartalmának köszönhetően eredményesen vethető be a szabad gyökök elleni küzdelemben, és védelmet biztosít az ilyenkor nagy erőkkel támadó a vírusokkal, baktériumokkal szemben. Fellelhető benne a B-vitamincsalád számos tagja, illetve kisebb mennyiségben az A- és az E-vitamin is. Az ásványi anyagok közül gazdag kalciumban, magnéziumban, foszforban, nátriumban, de elsősorban és mindenekelőtt kénben.
A népi gyógyászatban főként az epepanaszok és a köhögés enyhítésére használták-használják. Emellett támogatja a máj munkáját, fokozza a belek perisztaltikus mozgását, sőt, mint a nem túl távoli múltban kiderült, a pajzsmirigyet is fokozott működésre serkenti. Mindemellett az egész testet felfrissíti, és új erővel tölti fel.
Torokfájás, köhögés esetén hatékony gyógyszert készíthetünk belőle a következő módon: A retek közepét vájjuk ki, töltsünk bele mézet, majd alufóliába csomagolva tegyük a hűtőbe egy napra. Ezalatt a retek vitamintartalma „átvándorol a mézbe”, így elég ezt elfogyasztani.
Nyersen az igazi
A héját mindenképpen távolítsuk el! Bár a répához hasonlóan főzni vagy párolni is lehet, leginkább nyersen, kisebb darabokra vágva vagy reszelve érdemes fogyasztani – akárcsak egy kis olívával összekeverve és némi tengeri sóval megszórva (különösen, ha néhány órán keresztül hagyjuk a hűtőben érni). Számos salátaféleség készíthető belőle.
Keverhetjük céklával, zellerrel, sárgarépával, hagymával, ecetes uborkával, tofuval, sajttal, tojással, valamint – különösen télvíz idején – különböző csírákkal. Öntetként kefir, joghurt, őrölt köménnyel elkevert ecet vagy citromlével elkevert olívaolaj jöhet szóba, de bármilyen más hidegen sajtolt olaj is megfelel a célnak. Ha az ízét túl intenzívnek találjuk, szeletekre vágva és besózva, némi pihentetés után olajban ki is süthetjük.
eletmod.hu