Figyelni kell a higiéniára

higieniaA karanténok, utazási megszorítások és iskolabezárások, valamint az egészségügyi maszkok használata mellett a gyermekek higiéniájára, elsősorban a gyakori kézmosásukra való odafigyeléssel lehet a leghatékonyabban védekezni a sertésinfluenzaként ismertté vált, H1N1 vírus terjedésével szemben – derült ki egy kutatásból, amely a Cochrane Library orvosi szaklapban jelent meg.

 A különböző légúti fertőzések okozta járványokat vizsgáló 51 tanulmány áttekintése nyomán Tom Jefferson brit kutató arra a megállapítása jutott, hogy minden egyéb intézkedés mellett, az alapvető higiéniai követelmények betartásával, így a gyakori kézmosással lehet a leginkább visszaszorítani a sertésinfluenza terjedését.

"Nem igazán értem, hogy egyes kormányok miért ragaszkodnak annyira a tablettákhoz és az injekciókhoz" – mondta Jefferson egy telefonos interjúban. – „A kézmosás védelmet nyújt rengeteg dolog, nem csupán a légúti fertőzésekkel szemben" – tette hozzá.
A világ minden tájékáról összegyűjtött tanulmányok szerint a gyakori kézmosás, a szűrőként funkcionáló kesztyűk, köpenyek, maszkok használata és a valószínűleg fertőzött személyek elkülönítése segítik leginkább a betegségek terjedésének visszaszorítását. Kiderült továbbá, hogy a terjedés megakadályozásában fontos szerepe van annak, hogy a felnőttek helyett a gyerekekre összpontosítsanak.
"A lényeg az, hogy, ha megtanítjuk a gyerekeknek az iskolában a kézmosás fontosságát, akkor annak az egész társadalom nagy hasznát veszi" – mondta Jefferson. Egy 4332 gyermekre kiterjedő, szegény pakisztáni háztartásokban végzett tanulmány kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik napjában többször mostak kezet szappannal, 50 százalékkal kevesebbszer szenvedtek tüdőgyulladástól, vagy náthától, mint azok, akik nem fordítottak ennyi figyelmet a higiéniára. – „Ennek egyik magyarázata az, hogy a gyerekek a leginkább közösségi lények, így a részükről jön létre a legtöbb fizikai érintkezés" – magyarázta Jefferson.
A Mexikóból indult H1N1 vírus már 33 országban ütötte fel a fejét és legkevesebb 65 halálos áldozatot hagyott maga után, egyre nagyobb pánikot keltve a világ minden tájékán. Míg az egyik idézett tanulmányból kiderült, hogy az iskolából való hiányzások száma 43 százalékkal csökkent az alkoholos kézmosó gélek használatának köszönhetően, addig más munkák azt mutatták ki, hogy azoknál a gyerekeknél, akiket az iskolában vagy otthon megtanítottak az alapos kézmosásra, kisebb valószínűséggel alakultak ki légúti megbetegedések.
www.szatmar.ro