Tavaszi vitaminforrások

ImageA tavasz beköszöntével sokan megtapasztalják, hogy a téli időszakot követően szervezetük legyengül. Ebből kifolyólag a legtöbben általános fizikai és szellemi fáradékonyságra illetve a koncentrálóképesség hiányára panaszkodnak.

Táplálkozás szakértők szerint ezek a tünetek egyértelműen az ásványianyag- és vitaminhiány számlájára írhatók. Ráadásul az szétszórt életmód miatt a kellemtelen tünetek még inkább felerősödnek. A tavaszi zöldségnövények azonban helyrehozzák a szervezet antioxidáns egyensúlyát és felerősítik az immunrendszert. Szakértők azt javasolják, hogy étrendünkbe naponta iktassunk be legalább egyfajta szezonális zöldséget, segítségükkel megelőzhetjük a kimerültség, a depresszió és a vérszegénység kialakulását. Mi több újból feltöltik a szervezetet, kiürítik a méreganyagokat és csökkentik a koleszterint.
A retek, a tavasz ébredésének első vitaminforrása: rendkívül magas antioxidánstartalommal rendelkezik. Annak ellenére, hogy ásványianyag- és vitamintartalma alacsony, táplálkozási jelentősége mégis nagy, mivel gazdag kénforrás, ezért az emésztésre különösen jó hatást gyakorol. Folsavat, vasat, kalciumot, magnéziumot, B1- és C-vitamin is magában rejt. Epebántalmak, epekő, epehomok és túlterhelt máj esetén ajánlott négy-hathetes reteklékúrába kezdeni.
A sóska, jellegzetesen savanyú ízű évelő levélzöldség: C-vitamint vasat, foszfort, ásványi sókat és meszet is tartalmaz. Étvágygerjesztő, élénkítő, frissítő, vértisztító enyhén hashajtó hatású, ráadásul az immunrendszert is erősíti.
A saláta az egyik legkedveltebb zöldségnövény: béta karotinban, C-, B1-, B2-, B6-vitaminban gazdag, de vasat, kalciumot, fehérjét, meszet és foszfort is tartalmaz. Jótékonyan hat a gyomorműködésre, antioxidánstartalma miatt csökkenti a vastagbéldaganat kialakulásának esélyét.
A csalán, a spenótnál jóval nagyobb vastartalommal rendelkezik: ásványi sókban gazdag, az egyik legjobb vértisztító és salaktalanító hatású növény. Kedvezően hat a hasnyálmirigyre, vizelethajtó, tisztítja a hugyúakat, elűzi a fáradékonyságot, fokozza a szervezet ellenálló képességét. Magas A-, B2-, C- és K-vitamintartalma van, de kalciumban, magnéziumban, szilíciumban is bővelkedik.
A spenót világszerte elterjedt kultúrnövény: vasban, kalciumban gazdag, magas oxalát- és nitráttartalommal rendelkezik. Jótékonyan hat az emésztésre, az epére és a hasnyálmirigy-elválasztásra. Összetevői erősítik az immunrendszert és meggátolják a szervezet elsavasodását. Magas magnéziumtartalma miatt fogyasztásával megelőzhetjük az izomgörcsöket és az izomfájdalmat. Magas lutein-koncetrációjából kifolyólag pedig jótékony hatással van látásunk élességére vagyis szemvédő hatású.
Mivel a zöld zöldségek klorofillban gazdagok, ebből kifolyólag méregtelenítik a májat, sejtregeneráló hatásúak, ellenállóbbá teszik a sejteket a baktériumokkal szemben, szabályozzák a bélműködést, ráadásul a magas vérnyomást is csökkentik.

Tóth Klarissz

Szatrmár.ro