Mit üzen a Csíksomlyó Üzenete húsvétkor?

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Unnepek_img_9433.jpgA negyedévente megjelenő kegyhelylap idei első, húsvéti száma a XVI. Benedek nyugalmazott pápa által meghirdetett hit évéről szól.

Fr. Urbán Erik, a lap főszerkesztője, a kegytemplom igazgatója Helyek, ahol hitem erősödik című vezércikkében arra biztat: ne legyünk vasárnapi keresztények, hanem törekedjünk arra, Krisztus nyilatkozzék meg szavainkban és tetteinkben a hétköznapok folyamán is.
Ft. Portik-Hegyi Kelemen gyergyói főesperes-plébánossal Borsodi L. László beszélget. A Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorális Bizottságának titkára a testület feladatairól számol be. Az interjú címe: Fontos visszatérni a hit forrásaihoz.
Tekintettel arra, hogy 2013 áprilisában rendtartományi káptalanra kerül sor, fr. dr. Orbán Szabolcs, a Szent István királyról elnevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány tartományfőnöke Provinciai káptalan a hit évében címmel arról ír, mi a jelentősége a káptalannak a ferences szerzetesek életében.
Ft. Szénégető István családpasztorációs referens Hit, család, mennyország címmel a tízéves Főegyházmegyei Családpasztoráció tevékenységéről számol be. „A hit kegyelem. A család áldás. A gyermek jövő. Ez az idén tízéves családpasztorációs szolgálatunk krédója is, ugyanakkor konkrét emberek és családok megélt tapasztalata, tanúságtétele is” – írja Szénégető István.
P. Pap Leonárd Székelyudvarhelyen élő ferences szerzetes Szerzetesek a hit szolgálatban címmel arról ír, hogy a ferences rendtartomány közelmúltjának két jeles személyisége, P. Csíszér Elek és P. Gurzó György Anaklét atyák életükkel és munkásságukkal miként tettek tanúságot a hitükről. A követendő példákról szólva a cikkíró annak a reményének ad hangot, hogy a szerzetesség – amely az elmúlt századokban jelentős szervezettséget tudott megvalósítani a hitélet szolgálatában – meg tud maradni a jövőben is. Talán ennek a reménynek a jelei a ferences életutat választó ferences jelöltek, Kállai Ferenc és Simori Lóránt, akik vallomásukban azt írják: hiszik, hogy békét egyedül Krisztus adhat, s hogy életük Krisztusnál van a legjobb kezekben.
Darvas Piroska szerzetesnővér Hitből fakadó életdöntés című cikkében azt taglalja, hogy mit tehetünk új hivatások születéséért és a már meglevők ápolásáért, illetve mit tett és tehet ezen a téren a Gyulafehérvári Főegyházmegye Hivatásgondozó Munkacsoportja, különösen a hit évében.
A hivatás kérdése után az istenkeresésről, a kételyekről és a hitből fakadó cselekedetekről esik szó. Fr. Pantea Tibor kolozsvári ferences templom igazgatója A „plébános” egyetemisták címmel az egyetemisták hitéletével kapcsolatos megfigyeléseiről, Sárközi Sándor csíkszeredai piarista szerzetes Suttogó templomaid nyelvét nem értem címmel pedig a kamaszkori vallásosságról ír középiskolás diákok körében szerzett tapasztalatai alapján. A lapban „megszólalnak” a diákok is.
A Csíksomlyó Üzenete utolsó írását a 2012 augusztusában kinevezett új házfőnök, fr. Böjte Mihály, a ferences rendtartomány vikáriusa és a kegytemplom igazgatója, fr. Urbán Erik jegyzik. Megtapasztalni Isten alázatát és Mária kedves egyszerűségét címmel arról írnak, hogy mit jelent Csíksomlyó a hívek, és mit jelentenek a hívek a ferencesek életében.
Összeállította:
Borsodi L. László
ferences sajtóreferens
A Csíksomlyó Üzenete példányonként megrendelőknek 2,50 lej. Megvásárolható a csíksomlyói kegyhelyen, illetve 4 példány fölött megrendelhető az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
E -mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Postacím:
Csíksomlyói Ferences Kolostor
Csíksomlyó Üzenete
530 203 Miercurea-Ciuc
str. Szék nr. 148.

Jud. Harghita