Az egyház „aktív" feladatvállalásáról beszélt a pápa a krizmaszentelő misén

1364477514_9568.jpgA Szent Péter-bazilikában csütörtökön tartott krizmaszentelő misével kezdte meg Ferenc pápa a húsvéti szertartások sorozatát a Vatikánban.

A jó papot népéről lehet felismerni – mondta a pápa homíliájában, amelyben az egyház „aktív" feladatvállalásáról és a papi szolgálatról beszélt. Úgy fogalmazott, hogy az egyháznak el kell mennie a peremen élőkhöz, a szegényekhez, a betegekhez, a börtönben levőkhöz, mindazokhoz, akik „egyedül vannak és szomorúak".
Ez volt az első alkalom, hogy Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában mutatott be misét, amelyet a Rómában tartózkodó bíborosokkal, pátriárkákkal, püspökökkel, plébánosokkal együtt koncelebrált 1600 paptársa előtt.
A misén megáldották a szentségekhez használt olajakat. Ferenc pápa arra emlékeztetett, hogy 44 évvel ezelőtt szentelték pappá.
Az egyházi rend alapításának ünnepén Ferenc pápa azt mondta, hogy az „olaj nem magunk illatosítására kell, vagy arra, hogy ampullában őrizzük, mivel megromlik".
„Az a pap, aki nem lép ki önmagából, népe legjobbjait veszíti el. A pap vegye vállára népét és vésse szívébe népe tagjainak neveit!" – fogalmazott egyebek között a Buenos Aires érsekéből lett egyházfő.
Kijelentette, hogy a papnak „nem szabad szomorúnak lennie, a nép megérzi, ha örömmel akarják elárasztani, és ezt az örömet vissza is adja."
Ferenc pápa azt hangoztatta, hogy a mai civilizációhoz hasonlóan az egyház is „identitásválsággal" küzd, de ezt „az áradatot meg kell törni". Az egyházfő szerint „önismereti kurzusok" helyett a papoknak „ki kell lépniük az emberek közé", máskülönben közvetítő kapocs helyett az egyház „kezelőivé" válnak.
A pápa szavait a papok megtapsolták.
Ferenc pápa csütörtökön az utolsó vacsorát idéző misét Róma egyik, fiatalkorú bűnözők számára fenntartott börtönében tartja, ahol fiatal elítélteknek mossa meg a lábát a szertartás szerint.
erdely.ma

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Mi hisszük, hogy Isten minden embert ugyanabból az anyagból teremtett, nem volt „selejtes masszája”, amiből egyes népeket, embercsoportokat formált. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. november 26. csütörtök, Virág napja van. Holnap Virgil napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A Szentírás mondja

Nem csupán gondolati lények vagyunk, hanem test és lélek. Jézus mondta: „Szem nem látta, fül nem hallotta, emberi szív föl nem fogta, amit Isten azoknak készít, akik őt szeretik.” [1Kor 2,9]
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube