Drámaian fogy az energia  változások előtt állunk

ImageAz emberiség pazarolja az energiát, túlfogyaszt, és ha így folytatjuk, akkor ennek katasztrofális következményei lesznek – mondta el az InfoRádiónak Dennis Meadows, az Egysült Államok Politikai és Társtudományi Intézetének professzora.

 

 

 

Dennis Meadows hangsúlyozta, az emberiség képes lenne ezeken a szokásain változtatni. A probléma az, hogy a szokások és a kultúra megváltoztatása sok időbe telik, nekünk pedig éppen időnk nincs.

Kevesebb energiát fogunk használni, és úgy változunk, hogy kevesebb is elég legyen. Másrészt, biztos, hogy drámaian csökkenni fog a népesség, mivel a Föld nem tud eltartani 6-8 milliárd embert szénhidrogének égetése nélkül - jelentette ki a tudós.
Hozzátette: úgy tűnik neki, hogy az emberiség önként, szabad akaratából nem fog változásokat eszközölni, csak a kényszer viszi majd rá. Még az sem biztos, hogy az államok felülről fognak döntéseket hozni. Az anyatermészet, igen, az fog, egyszerűen nem lesz energia.
Szerinte az egész Európai Unióban 2020-ra utalványra árusítják majd a benzint. Meg fog állni a fizikai és anyagi értelemben vett növekedés. Mesevilágba tartozó dolog azt hinni, hogy 2 fokos melegedésnél megáll az éghajlatváltozás, és azt is, hogy akár ennyit is meg tudunk csinálni. Az ököszisztéma máris kontrollálhatatlanul változik - vélte.

A tudós szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy az ember eltűnik a Föld színéről, ebben az értelemben nem lesz katasztrófa. Két lehetőséget látok: a gazdagok és erősek magukhoz ragadják a javakat, és rövid ideig még tartják a saját életszínvonalukat. Erre jó példa Irak lerohanása az olajért. A másik: mondhatjuk azt, hogy emberek, mi együtt küszködünk ezzel, csökkentsük a felhasználást és működjünk együtt - mondta Dennis Meadows.

 

gondola.hu