Karácsony a Szentföldön

ImageKülönösebb incidensek nélkül ünnepelhették a szentföldi keresztények Jézus születését. 

Rekordszámú zarándok Betlehemben

Jézus szülőhelyén több tízezer zarándok és helyi keresztény ünnepelte a karácsonyt. A jeruzsálemi pátriárka, Michel Sabbah érsek által a Szent Katalin-templomban bemutatott éjféli szentmisén részt vett Mahmúd Abbász palesztin elnök és Szalam Fajad miniszterelnök is. Egyes források szerint 2000 óta nem voltak ilyen sokan Betlehemben, a helyi szállodákban minden szobát lefoglaltak.
Szentbeszédében Sabbah pátriárka fáradhatatlanul a szentföldi vallások és népek békés egymás mellett éléséért emelt szót, és elítélt minden erőszakos cselekményt, amelyet a vallás nevében követnek el.
Gázai-övezet: biztonsági okokból délután tartották az éjféli misét
Az izraeli hatóságok több tucat katolikusnak adtak kiutazási engedélyt, hogy részt vehessenek Betlehemben az éjféli szentmisén, ami nagy dolognak számít, hiszen amióta a Hamász átvette a térségben az irányítást, a határátlépés feltételeit drasztikusan megszigorították a térségből kilépők számára. Akik azonban maradtak, biztonsági okokból délután 4 órakor ünnepeltek szentmisével. Manuel Muszallam plébános telefonon „szomorú karácsonyról" számolt be a KNA hírügynökségnek. A plébánia mintegy 150 családnak állított össze élelmiszercsomagot. Muszallam elmondta: a katolikus iskolában nem állíthattak karácsonyfát, nem engedélyeztek semmiféle díszítést, és ott nem is tarthattak karácsonyi ünnepséget.
Magyar Kurír