Keresztények javára döntött az egyiptomi bíróság

ImageA vallásszabadság apró győzelmének tekinthető, hogy a kairói legfelső polgári bíróság döntése értelmében visszatérhet vallásához az a tizenkét, eredetileg kopt keresztény férfi, akik muzulmán nővel kötött házasságuk miatt mohamedán hitre tértek, de azóta elváltak házastársuktól.

 

 

 

 

A döntés értelmében hivatalosan elismerik, hogy a tizenkét férfi visszatér a keresztény valláshoz. Ezzel érvénytelenné vált az a korábbi, alsóbb fokú bírósági határozat, amely szerint az iszlámról más hitre térők vallását nem kell államilag elismerni, mert az hitehagyásnak minősül. Az aposztáziát a muzulmán világban főbenjáró bűnnek tekintik. Egyiptomban nem jár érte halálbüntetés, de az áttérők mindenképpen kirekesztett helyzetbe kerülnek, és gyakran esnek elvakult fanatikusok erőszakos cselekményeinek áldozatául, sokszor még saját családjukon belül is – tudósít az AsiaNews.

Ramsis Raouf el-Naggar, a kopt férfiak ügyvédje szerint a döntés "nagy lépés az egyiptomi vallásszabadság irányában", még akkor is, ha az ítéletnek nem lesz nagy visszhangja, hiszen a bíróság egyedi esetként kizárólag azzal indokolta, hogy a férfiak kereszténynek születtek, s így eredeti vallásukhoz való visszatérésük nem minősül aposztáziának.

Egyiptomi keresztény források szerint az országban évente legalább 10.000 keresztény tér át a mohamedán vallásra. Az okok különfélék: a kopt egyház által nem engedélyezett válás, muzulmán féllel kötött házasság, köztisztviselői vagy katonai pálya.

A mostani döntés nem lesz precedensértékű azoknak a kereszténységre térőknek az esetében, akik mohamedánnak születettek: az ő áttérésük továbbra sem számíthat hivatalos elismerésre. Néhány hete ugyanez a bíróság hozott kedvezőtlen ítéletet Mohammed Hegazival szemben: a kereszténnyé lett muzulmán férfitől megtagadták új vallása hivatalos elismerését.

Magyar Kurír