Máréfalva  Egy székely kapu nyomában

Ki hallotta, hogy a honszerzés emlékhelyén, Pusztaszeren 1938-ban, a Szobori-búcsún székely kaput emeltek? Ennek a kapunak nyoma veszett, de emléke nem merült feledésbe.

Hasonlóképpen nem tudták eltüntetni az Ópusztaszer környékiek emlékezetéből a Szobori-búcsúként emlegetett szeptemberi Mária-ünnepet sem. Pedig ’57-től – elköltöztetett dátumon – helyette politikai rendezvényre próbálták egybehívni a tömegeket, majd az új kenyér ünnepének nevezett seregletet szervezni. Tavaly tartottak először valós dátumon és egykori tartalommal Szobori-búcsút. De a székely kapunak nem leltek nyomára. A fentiekről bővebben olvas­hat­nak az Ópusztaszeri Nem­zeti Történelmi Em­lék­park honlapján (http://opusztaszer.hu), de a szep­tember 14-én megáldható székely kapuról az emlékpark igazgatójától, Horváth Gábor történésztől hallottunk. Felemlegettük: a má­so­dik világháborút megelőző utolsó békeévben állították az első, eltűnt székely kaput. És megtudtuk: helyette idéntől az 1913-ban, az első világháborút megelőző utolsó békeévben faragott áll majd.
Hogy miként jutott Horváth i­gazgató Máréfalvára, nehéz lenne besűríteni néhány sorba. De lelkesedése elindított a fel­ál­lítandó székely kapu nyomába. A különleges faragású, napjainkban helyreállítás alatt álló kapuról Kovács Piroska néprajzost kérdeztük. El­mondta: darabjaiban nem ke­cseg­tető látvány a három kipusztult zábé, amihez még ke­resik a pótló faanyagot. Egykori tulajdonosa, a fenyédi, 86 éves Csiki Gergely már nem tud­ta megjavíttatni Dávid Mó­zes kapufaragó egykori mun­káját. A lebontott kapu külön­le­ges mintakincsét Piroska né­ni lapokon örökítette meg. A feljavításra az elmúlt hetekben ne­mes szándékú célt találtak a dé­vai Szent Ferenc Ala­pít­vánnyal, Lázár Imre támoga­tá­sával és Horváth Gábornak, a Szobori-búcsú szakrális és jelképtartalmának helyreállító törekvésében. És bár eredetileg napjainkban faragottat gondoltak állíttatni, Piroska néninek és a helyreállítást végző máréfalvi mestereknek – Lukács Sándornak és Szima Andrásnak – elhitték: nyitott szívű látogatókra számíthat újra, ha nagy ünnepeken ki­nyit­ják szíves vendéglátói. A következő hetekben még szólunk a székelyeket ünneplésre hívó jelkép kapu küldetéséről.
Molnár Melinda