Ne feledkezzen meg a világ az iraki keresztényekről!

ImageJanuár 22-én kezdték meg ad limina látogatásukat az iraki főpásztorok a Vatikánban. Néhányan közülük egyéni kihallgatáson is találkoztak XVI. Benedek pápával.

 

 

 

A túlnyomó többségében muzulmán ország püspökei a háborútól sújtott keresztény közösség reményeiről és szenvedéseiről számoltak be a Szentatyának. A 2003-as angol-amerikai inváziót megelőzően a 25 millió lakosból 800 ezer volt keresztény. Azóta, az elvándorlások következtében ez a szám a felére csökkent. A nehéz életkörülmények, a keresztényekkel szemben megmutatkozó erőszak, a templomok ellen irányuló merényletek miatt sokan kényszerülnek elhagyni hazájukat.

Irakban a diktatúrát háború, majd megszállás váltotta fel, állandósult a terrorizmus és az egyes érdekcsoportok közötti harc a természeti erőforrások feletti uralomért. Az ország egész lakosságát sújtó merényleteken túl az iraki keresztények állandó fenyegetésnek vannak kitéve. Az otthonukból erőszakkal elűzöttek főleg Szíriában és Jordániában találnak menedéket, ahol méltatlan körülmények között élnek; csak humanitárius segélyekből tudják magukat fenntartani.
keresztény családA keresztények attól félnek, hogy a világ megfeledkezik Irakról – hangsúlyozta a Vatikáni Rádiónak adott interjújában Luis Sako káld érsek, Kirkuk főpásztora. A hívek számszerűleg kis közösséget alkotnak, de a kereszténység már kétezer éve jelen van a térségben. A Nyugat és az egyházak feladata, hogy segítséget nyújtson a menekült keresztényeknek a hazájukba való visszatéréshez – mondta az érsek.
Arra a kérdésre, hogy az új amerikai elnök reményt jelent-e Irak számára, a káld főpásztor így válaszolt: „Nem tudni. A politika nem egy személytől függ. Nagy baj lesz, ha Obama úgy dönt, hogy visszavonja a katonákat. Talán kitör a polgárháború. Irak nem rendelkezik elegendő katonával és rendőrrel, hogy ellenőrizze az ország 25 millió lakosát” – tette hozzá Luis Sako érsek.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír