Az egykori tipikus nőgyógyász a világ cinizmusáról és az Isteni Irgalmasságról

Image{multitithumb}John Bruchalski a Szűzanyának köszöni, hogy rádöbbent: a fogamzásgátlás és az abortusz valójában pusztítás. Az orvos az Isteni Irgalmasság üzenetében látja a világ pesszimizmusának, szkepticizmusának, relativizmusának és cinizmusának ellenszerét.

Bruchalski, a november közepén megrendezendő észak-amerikai Isteni Irgalmasság konferencia felkért előadója megtérése előtt számtalan művi terhességmegszakítást végzett. Egy interjúban elmondta: 1987 előtt „tipikus nőgyógyász" volt; úgy gondolta, hogy a fogamzásgátlás fel fogja szabadítani a nőket. Mexikóban járva, a guadalupei bazilikában „tisztán érthető" hangot hallott: „Miért bántasz engem?"
„Belső hang volt, női hang, telve szeretettel, nem volt benne semmi fenyegető. Tisztán hallottam, de nem fogtam fel teljesen. Hiszem, hogy a Guadalupei Szűzanya próbálta megértetni velem, miféle munkát végzek. Évekbe telt, mire igazán megértettem, mit üzen. (...) Nincs áthidalhatatlan távolság; senki sincs végleg elveszve. Igen, Jézus irgalma megérintett. Krisztus nem nézi a múltamat, megbocsátott. Ha időt szánunk rá, és elkötelezzük magunkat Krisztus mellett, az Úr szólni fog hozzánk."
Bruchalski 1994-ben Virginiában életvédő központot alapított. Az intézménynek a Tepeyac nevet adta, annak a Mexikóváros közelében fekvő dombnak a nevét, ahol egykor Szent Juan Diegónak megjelent a Szűzanya. Az életvédő központ az egész ember, „a test, az elme és a lélek" gyógyulását szolgálja. Az orvos elmondta: nyíltan beszél Istenről a legkülönfélébb felfogású betegekkel. „Igyekszünk mindenkit ott megszólítani, ahol éppen tart. Aki nem szokott imádkozni vagy elmélkedni, biztatjuk, hogy kezdje el; szüksége van a természetfeletti dimenzióra. Nem szólhatunk az emberekhez olyan nyelvezettel, amit nem értenek, ami elszáll a fejük fölött. A nehezét idővel maga Isten végzi el bennük" – fogalmazott, majd hozzátette: a központ valamennyi betege számára sokat jelent, hogy tudják: imádkoznak értük.
Az orvos szerint az Isteni Irgalmasságot azért kell hangsúlyozni, mert „a társadalom mélyponton van; bárhová tekintünk, mindenhonnan pesszimizmus, szkepticizmus, relativizmus és cinizmus árad. Az Isteni Irgalmasság reményt ad. És amikor az ember mélyponton van, reményre van szüksége" – idézi az interjút a CNA.
Bruchalski szerint a mai orvosi gyakorlatban négy negatív hozzáállás figyelhető meg: a félelem, az eltorzított lelkiismeret, az emberi élet lebecsülése, valamint a vallástól elválasztott egészségfelfogás. Sokan félnek a terhességtől és a túlnépesedéstől, és e félelmek hatására a gyermeket szinte „nemi úton terjedő betegségnek" tekintik. Félnek a beavatkozások jogi következményeitől, attól, hogy kisemmizik őket vagy nem lesz elég jövedelmük. A keresztény orvosok pedig attól félnek, hogy ha nyíltan kiállnak a hitük mellett, nem lesz elég betegük. „A félelemre pedig ez a válasz: 'Jézus, benned bízom'."
A mai társadalom sokszor tárgyként kezeli az embert. „Egy-egy híres sportolóval vagy a kutyaviadalokkal többet foglalkozott a média, mint a késői terhességben végrehajtott abortusz vitájával. Magzatokon kísérleteznek. Lefagyasztják őket. Pedig emberi lényekről van szó. – Az orvostudomány és a technológia fejlődést hozhat, de megváltást nem. Megváltást egyedül Jézus Krisztus hoz. Ha a kettőt nem tudjuk ötvözni, elvesztünk" – hangsúlyozta a szakember.
Magyar Kurír