Role: "Mi sem adjuk fel!"

ImageA Papp László Sportarénában lépett fel hétvégén – számos magyarországi előadó társaságában – a zenei sokoldalúságáról és szociális érzékenységéről egyaránt ismert Role együttes, kiegészülve a Szent Ferenc Alapítvány dévai otthonának lakóival. A rendezvény főszervezője a Nem adom fel Alapítvány, mellyel Böjte Csaba és a gyermekmentő alapítvány által kerültek kapcsolatba.


Az együttműködés gondolata a Role pünkösdi gyimesbükki, illetve szeptemberi, szárhegyi (tatár-dombi) fellépéseihez köthető, akkor találkoztak az atyával. Kapcsolatuk azonban évtizedes múltra tekint vissza – tudtuk meg Nagy Tivadartól. Az együttes frontembere és az atya iskolatársak voltak, tizenévesen egy társaságba jártak. Böjte Csaba ezúttal a Nem adom fel Alapítvány által szervezett Jobb velünk a világ! rendezvény jótékonysági koncertjére hívta meg a formációt. A magyarországi fellépéseket megelőző héten a Role tagjai Déván voltak néhány napig, hogy gyakoroljanak az otthonban lakó fiatalokkal. Elkísérte őket Papp Kincses Emese is, aki az előadás koreográfiájáért felel. Tizennyolc, hét és tizenhét év közötti fiú és lány kapcsolódott be a produkcióba. Déván az otthonban szervezett szüreti mulatságon is zenéltek, illetve a templomban egy mise keretében is játszottak.
„Csodálatosan kedves, nyíltszívű gyermekekkel találkoztunk, nagyon pozitív élmény volt számunkra. Nagyon ügyesek, talpraesettek, le a kalappal előttük, könnyű velük dolgozni, szeretik a szereplést” – hangsúlyozta Nagy Tivadar.
Négy szerzeményüket adták elő közösen, egyet-egyet a Székely Golgotából, a Váljál azzá, aki vagy!-ból, a Pilléből és az Ady-műsorból. Egyikhez Papp Kincses Emese írt még két szakaszt, az teljesen róluk szólt. A közös produkciót is ő rendezte színpadra, azonban az arénában utolsó pillanatban bejelentették, hogy nem használhatnak gyertyákat. Végül a tanárnő egy öl fehér rózsával oldotta meg a helyzetet, amit a gyermekek be is dobtak a közönség közé. Nagyszerűen sikerült, hatásos volt ez az elem – tudtuk meg.
Érdekességként említették még, hogy a dévai fiatalokat más művészek, Bródy János és a Nemadomfel együttes is „kölcsönkérte” a Role-tól egy-egy produkció erejéig.
Az arénában leginkább a színfalak mögötti találkozások voltak számunkra a leghatásosabbak. „A Nemadomfel együttes egyik tagja, egy fiatal vak fiú zongorán játszott, hihetetlen tehetség, és a hangja is magával ragadó. Voltak olyan résztvevők, akik szinte nem is tudtak mozogni, beszélni, de átélték a helyzet fontosságát, reakciójukon látszott, hogy érzik, hasznos, amit tesznek. Jelenlétükkel mutatták meg, hogy ők is tehetnek valamit teljesen egészséges társaikért. Úgy gondoljuk, ezeknek az embereknek a tenni akarását látva, hogy nekünk, egészségeseknek nem szabad panaszkodnunk, bármilyen kisebbségi helyzetben vagyunk, tegye mindenki a dolgát” – hangsúlyozta Nagy Tivadar és Ferenc.
Magyarországi útja során két másik helyszínen is fellépett a zenekar. Szombaton a kőbányai Szent László-templomba hívták misét celebrálni Csaba testvért, és a Role „helyettesítette” a kántort, a Kájoni miserendet adva elő. „Ebben az volt az élmény, hogy bensőségesebb volt a másik két fellépésnél” – mondták a zenekar tagjai. V asárnap, a jótékonysági koncert reggelén a Szent István-bazilikabeli koncert pedig egyfajta beharangozása volt az aznap esti arénabelinek. A meghívott zenekarokból páran, például a Nemadomfel négy tagja, a Kaji Jag, vagy a szendrőládi Cursillo együttes a bazilikában is fellépett. „Zenészként is élmény volt találkozni velük. A Kaji Jag profizmusa fogott meg, a szendrőládi cigányok muzsikájában pedig a nyerseség” – számoltak be lapunknak.
A hátrányos helyzetű fiatalokkal való együttműködés nem idegen a Role tagjaitól, a csíksomlyói Csibész Alapítvány keretében alakult Árvácska együttessel is voltak már közös fellépéseik.

Antal Orsolya

Jobb velünk a világ!

2007-ben a főként értelmileg akadályozott művészekből álló Nemadomfel együttes elhatározta, jótékonysági koncertet szervez a Papp László Budapest Sportarénában hátrányos helyzetben lévő, egészséges társaik számára. A szervezőknek 2008-ban a Böjte Csaba atya által működtetett gyermekmentő szervezetre esett a választása – idén pedig az atya és a Szent Ferenc Alapítvány dévai otthonának lakói már szervezőként vettek részt a koncerten, illetve fel is léptek, egy, a csíkszeredai Role együttessel közös produkcióval. A rendezvény célja nemcsak a pénzgyűjtés, hanem a következő üzenet közvetítése is a társadalom felé: „Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen, csak örömmel és nyitott szívvel kell fordulnunk a világ és mások felé”. A 2008. november 14-én tartott első koncert nagy siker volt: több mint nyolcezren vettek részt, és 11,5 millió forinttal gazdagodott a dévai Szent Ferenc Alapítvány. Idén a dévai példát is felhasználva, a magyarországi cigányság képviselőivel összefogva, a Borsod megyei falvakban szeretnének létrehozni „napközi otthonokat” hátrányos helyzetű gyermekek segítésére. Számos híresség – többek közt a Republic, Lovasi András, Deák Bill Gyula, Takáts Tamás, Rúzsa Magdi, Oláh Ibolya – állt ismét a kezdeményezés mellé. A fővédnökséget Sólyom László köztársasági elnök és felesége, Erzsébet, a védnökséget pedig az egykori elnök, Göncz Árpád és Zsuzsa asszony, illetve Mádl Ferenc és Dalma asszony vállalták.

Csíki Hírlap