Szent Kristóf üzenete és Böjte Csaba autószentelése

Csak jöttek sorra az autókHa hiszünk a jó szó, a szeretet gyógyító erejében, ha merjük vállunkra venni a gyámolításra szorulókat mint Szent Kristóf, akkor van remény – ezt üzente Böjte Csaba vasárnap Szántódpusztáról, mielőtt megáldotta volna a felsorakozott járműveket.

A majorság kápolnáját Szent Kristóf, az utazók védőszentje tiszteletére szentelték föl és több évtizedes hagyomány a hajdani szántódpusztai búcsúk tradícióját felelevenítve az autószentelés és a szentmise, amit ezúttal a dévai ferences atya mutatott be az erre az alkalomra emelt szabadtéri oltárnál, sok száz hívő előtt.
Böjte Csaba a tavalyi után a második Balatoni csillagösvényt kezdte el ezzel vasárnap; a marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkarral ezen a héten hétfőtől vasárnapig minden nap misézik valahol a tóparton, Balatonfüredtől Siófok-Kilitiig. Azzal a céllal, hogy amint mondta, „Szovátán megépüljön Vera nővérék szép álma, Kodály Zoltán tiszteletére a Kórusközpont. A tervek elkészültek, az alapokat kiöntöttük, és hisszük, hogy összefogásból már az ősszel állni fognak a falak. Új kolostor nagyon ritkán épül a Kárpát-medencében, különösen olyan, ahol a nővérek mellett az imádkozó, dolgozó és vidáman éneklő gyermekek, fiatalok is befogadásra találnak. Hiszem, hogy a kedves nővérek segítségünkkel Székelyföld egyik nagyon fontos szellemi, lelki, kulturális központját teremtik meg”.
Aki bizonytalan, aki elesett, azt nem megvetem, nem kigúnyolom, hanem a vállamra veszem – ez Szent Kristóf üzenete a dévai szerzetes szerint.
A maga köré az évek során számos gyámolításra szoruló gyermeket gyűjtő Böjte Csaba azt mondta vasárnap a szántódpusztai Szent Kristóf kápolna dombjának tövében: – Sokszor mondják nekem, hogy a hozzámkerülő gyerekek milyen rosszak. Rosszak, de majd jók lesznek, felelem ilyenkor. Be kell fektetni, a földet is előbb megganyézza, értéket szánt bele a gazda, mert csak úgy hozza meg a gyümölcsét. Az emberi kapcsolatoknak is ez az útja; próbáljunk meg szeretettel, kedvesen felelni főnökünknek, párunknak. Mernünk kell megköszönni a másik létezését, mert jólesik neki; a nőknek a bók, de a férfi is szívesen veszi a köszönetet.
A ferences atya Szent Ferenccel is példálózott, aki „úgy érezte, nem csak beszélni kell, miközben folytak a keresztes háborúk, elment a harcosokhoz és azt üzente nekik, hogy aki kardot ragad, az kard által vész el. Meg hogy Istennek nem tetszik az erőszak. Ki kell állni ezzel a csapatok elé, azt mondta, mire azt felelték neki, hogy ha megteszed, lenyilaznak. Mégis kiállt és elmondta. Hatezer ember maradt a csatatéren, másnap Szent Ferenc a szultánhoz ment, az ünneplő sereghez, mezítlábasan. Azt mondta neki a szultán: ha átgyalogolsz a parázson, szóba állok veled. És Ferenc átgyalogolt, majd a szultánnak is elmondta: jobb lenne békében élni. A szultán a ferencesekre bízta a Szentföld őrzését, azt mondta: kerítsétek be, ami nektek szent és őrizzétek. Mi, magyarok is tudhatjuk: a török időkben a püspököket, papokat elüldözték, csak a ferenceseket tűrték meg. A sok háború, a sok ezer áldozat ellenére ma is megvannak a ferencesek által őrzött kegyhelyek. Ezért mondom hát, hogy van remény. ”
A dévai atyával tartó marosszéki Kodály gyermekkar, mely a további hét balatoni jótékony alkalom során is énekel, 2005-ben magyar gyerekekből alakult, az iskolanővérek zenés missziójának gyümölcseként. A kórus tagjai Szovátáról és a felső-nyárádmenti kis falvakból valók.
www.sonline.hu

Hírlevél



HTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„…tudniuk kellene, hogy az anyagi javak legjobban gyerekbőrben maradnak meg, persze csak akkor, ha tisztességgel, nem elhanyagolva, de nem is elkényeztetve neveljük fel a gyermeket. A bankba tett vagyonkánkat a gazdasági válság rozsdája szétrághatja, az infláció molya megeheti, de a szeretettel felnevelt gyermekeink idős korunkban mellénk tudnak állni, életet, reményt jelenthetnek számunkra, számíthatunk rájuk. A nyugdíjpénztárba betett pénzecskénkben hiába bízunk, a vagyonkánkért gondozó „kedves nővér” soha nem fogja könnyes szemmel, gyermeki ragaszkodással megcsókolni lehanyatló kezünket, és nem fog virágot öntözni, gyertyát gyújtani a sírunkon. És csak gyermekeink fognak számunkra unokát szülni, akikre majd vigyázó szeretettel nézhetünk le a mennyek országából.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2024. május 8. szerda, Mihály napja van. Holnap Gergely és Katinka napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Óriási történelmi esemény

Óriási történelmi esemény: Jézus Krisztusban megdicsőül az első emberi test, az első anyagi részecske, és bejut a mennyek országába.

Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube