A fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció adománya a csángó iskoláért

Csütörtök délután adta át Kupper András és Tirts Tamás Böjte atyának a Fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció pénzbeli adományát, amellyel a csángóföldi magyar iskola építését kívánják segíteni. A félmilliárdos beruházáshoz eddig mindössze 22 millió forintot gyűjtöttek össze, igaz több önkormányzat jelezte már támogatási szándékát.

Ne csak iskolákat zárjanak be…

A fővárosi Fidesz-MKDSZ nem politikai, hanem lelkiismereti ügyként kezeli a csángó magyar helyzetét Romániában – hangoztatta Kupper András a fővárosi Fidesz frakció vezetője, rámutatva: a frakció tagjai és külsős munkatársai összesen 833 ezer forintnyi adományt gyűjtöttek össze a csángóföldi magyar iskola javára. Mint mondta, nemcsak ezzel az összeggel szeretnének hozzájárulni az alapításhoz, hanem egy másik előterjesztést is benyújtottak már a fővárosi közgyűlés elé. Hozzátette: a főváros már elfogadott egy elvi határozatot, mely szerint 10 millió forinttal támogatja az alapítványt.

„A fővárosi közgyűlés ne csak iskolabezárásokról döntsön, hanem iskola alapításokról is" – vélekedett Kupper András, aki arra kérte az összes magyar önkormányzatot, hogy erejükhöz mérten támogassák Böjte Csaba által létrehozott alapítványt. „Ami idehaza jelképes összegnek, segítségnek számít, az a határon túl nagyon is kézzelfogható eredményeket tud produkálni" – jegyezte meg.

Tízezer csángó gyermek

„240 ezer csángó él, közülük közel 60 ezren beszélnek különféle szinteken magyarul a mai napig” – vázolta a csángók helyzetét Böjte atya, aki a Moldvában fekvő hatvan csángó faluról elárulta: az elmúlt években sikerült 12-13 helységben elindítani az alapszintű magyar oktatást. Rámutatott: ezeken az településeken nincs aszfalt, sem közvilágítás. Elárulta azt is, hogy csak Csíkfvalván több mint 80 gyerek jár így iskolába, akik a magyar szóra fogékonyak, ugyanakkor megjegyezte: közel tízezer gyermek van, akiknek meg kellene teremteni az oktatás feltételeit.

„Az említett sikerek ösztönöztek bennünket arra, hogy önálló, komoly iskolát kell indítani a csángó gyerekeknek, így Rekecsény községre esett a választás, ahol vásároltunk 15 hektár földet és elkezdődtek az álmodozások” – mesélte Böjte atya, kiemelve: május 15-én Mádl Dalma asszony ünnepélyes keretek között rakta le az iskola alapkövét. Az eseményen a román hatóság is – prefektus –, a helybeli polgármester, az RMDSZ vezetőségének néhány tagja is jelen volt. Ebben az évben az engedélyek megszerzése, a tervek befejezése a kitűzött cél, míg jövő tavasszal szeretnénk elkezdeni az építkezést, hogy 2006 őszére legalább néhány osztályt már el tudjunk indítani – jelentette ki Böjte atya.

Az atya nagy áttörésnek nevezte az iskola létrehozásának gondolatát, mint mondta az elmúlt 100 évben a magyar kultúra csak visszavonult, azonban – fogalmazott - „Dalma asszony jött, és magyar kultúra látható határkövét megfogta, és 200 kilométerrel arrébb lendítette". Végül leszögezte: lényeges lenne, hogy személyes arca legyen minden kőnek, minden osztálynak és teremnek az iskolában.

Félmilliárdos beruházás

Minden segítség nagyon fontos – szögezte le beszédében Tirts Tamás, kiemelve: az iskola-komplexum teljes felépítéséhez az eredeti tervek szerint 500 millió forint szükséges. Rámutatott, hogy Románián belül a Csángóföldön a legnagyobb szegénység. Eddig összesen 22 millió forint gyűlt össze.

http://www.erdely.ma/