Böjte Csaba Sarasotában (Florida)

„Nagyon köszönöm hogy ott lehettünk ezen a lelkileg melegitő estén. Nem hiszem hogy valaki lenne, akinek nem hagytak volna nyomot a szívében a Csaba testvértől elhangzott történetek .” 

 

Böjte Csaba ferences szerzetes amerikai körútja során a Sarasotai Kossuth Klub meghívására Cleveland és Detroit után vendégünk volt Floridában. Asszisztensével, Szilvai Líviával október 19.-én szerda délután érkezett a sarasotai repülőtérre, ahol Kisvarsányi Éva, a Kossuth Klub ügyvezető igazgatója és férje dr. Kisvarsányi Géza, a Kossuth Klub ösztöndíj bizottsági elnöke és pénztárosa várták. Szilvai Lívia elhelyezéséről és ellátásáról Bitskey Gabriella tagtársunk gondoskodott. A vendégek 4 órás késéssel érkeztek, így a szerda délutánra tervezett városnéző program elmaradt. Miután elhelyeztük őket, aznap már csak az ismerkedő vacsorára futotta az időből a Kisvarsányi házban.

Másnap, csütörtök délelőtt rövid városnéző programot iktattunk be a zsúfoltnak ígérkező napba. Bár a Wilma nevezetű hurrikán már a Yucatán félszigeten dúlt, Sarasotában még ragyogó napsütéses nyári meleg volt. Megnéztük a belváros nevezetességeit, mint pl. az új városi könyvtárt, az Operaházat és a Sarasota Öböl partján Frank Lloyd Wright építész tervei alapján épült 1700 személyes Van Wezel hangversenytermet. Ez az u.n. „lila színház” Sarasota egyik építészeti érdekessége, felülről hatalmas kagyló benyomását kelti. Majd kimentünk a Lidóra, ahol a vendégek a Mexikói Öböl langyos hullámaiban is megmártották lábfejeiket. A kellemes délelőtt ebéddel zárult a város központjában lévő étteremben, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tengerre és a jacht kikötőre, és friss tengeri halat lehet kapni. Lívia nagyon örült, mert delfineket is láttunk a vízben.

Délután 3 órakor római katolikus gyászmisén vettek részt a vendégek. A tragikus körülmények között elhunyt fiatalasszony, Farkas Leonóra (1964-2005) emlékére, aki három kicsi leánykát hagyott félárván, gyászoló szülei a dévai gyerekek javára kérték a kegyeleti megemlékezéseket, amit átadtunk Csaba testvérnek.

Este fél 7-kor közös gyűlésen vett részt Sarasota és környéke magyarsága a Déli Kapu Központ elegáns, üvegfalú dísztermében. A teremből csodás kilátás nyílik a pálmafák szegélyezte Fülöp Patakra és a virágzó leander és hibiszkusz bokrok a trópusok hangulatát idézik. A hurrikán-veszély ellenére szép számú közönség jött el meghallgatni Csaba testvért. A Kossuth Klub tagjain kívül ott voltak a Venice-i Petőfi Klub képviselői, a Wass Albert iskola tanárai és tanulói, a Sarasotai Keresztyén Magyar Egyház és a római katolikus misszió tagjai. Az estet Csizinszky Sándor, a Kossuth Klub igazgatósága elnöke nyitotta meg, majd a Himnusz eléneklése után Kisvarsányi Éva bemutatta a vendégeket. Ezután Böjte Csaba kb. 45 perces beszédében ismertette a Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkáját. Az est a Székely himnusz eléneklésével zárult. Adományokat a dévai gyerekek és Székelyföld árvízkárosultjai részére gyűjtöttünk, majd Bitskey Ella otthonában volt a búcsúvacsora.

A kedves vendégek 21-én reggel utaztak tovább Newarkba.

Az alábbiakban idézek a jelenlévők elektronikus leveleiből, amiket Csaba testvér előadása után küldtek címünkre:

„A tegnapi előadás felejthetetlen volt, ez az ember tényleg a valódi krisztusi utat képviseli. Több kellene belőle ennek a világnak!”

„Nagyon köszönöm hogy ott lehettünk ezen a lelkileg melegitő estén. Nem hiszem hogy valaki lenne, akinek nem hagytak volna nyomot a szívében a Csaba testvértől elhangzott történetek .”

„Azt hiszem, minden évszázadban csak egy születik ilyen ember, aki az életét arra áldozza, hogy segítse az árnyékban szenvedő ártatlan gyermekeket. Remélem és kivánom, hogy a jó Isten megáldja egészséges és áldásos hosszú élettel, hogy még sok gyermeknek tudjon varázsolni napfényes életet s elfeledtetni azt, amikor az élet árnyékos oldalán kelett köszködniök.”

„Nagyon szép este volt, melyet sokáig fogunk őrizni az emlékeinkben”.

„...el vagyunk bűvölve Tőle, a hit, a szeretet, melegség, székely góbéság árad belőle.”

Sarasota, 2005. október 23.

Kisvarsányi B. Éva

Forrás: www.erdely.ma