Amikor tatárok dúlták fel Csíksomlyót

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_o_remeny_faja_ga-16.jpgFaültetéssel egybekötött megemlékező ünnepséget tartottak az 1661. október 21-i Csíki-medencei tatárdúlásról és az ezt követő újjáépítésről a csíksomlyói Szent István-otthon lakói hétfőn délután. Az eseményen egy nyírfát ültettek el, mintegy fogadalomként, hogy a székely nép sosem adja fel.

A Reménység fái elnevezéssel idén is megemlékezést tartottak a több mint 350 éve lezajlott tatárjárásról a csíksomlyói Szent István-otthon Mária-kertjében hétfőn délután. Balázs Zsóka házvezető rövid ünnepi beszédében elmondta, ugyan a tatárok lerohanták Csíkot, még a somlyói templomban meghúzódott gyermekeket, asszonyokat is lemészárolták, de nem tudták végleg megtörni a székelyeket.
„Ilyen körülmények között is fel tudtak állni. Talpon kell mindig maradnunk, mert ez a vérünkben van, mi nem vagyunk tunya nép, olyanok vagyunk, akik a nemzetünk jövőjéért tenni akarunk” – fogalmazott. Hozzátette, a nyírfa a bölcsességet és a tudást jelképezi, ugyanakkor egy fogadalmat is jelent, hogy soha nem adjuk fel. A reménységet, a talpra állást jelképező nyírfacsemetét az ünnepség részeként a Mária-kerti nyírfalugasban ültették el. Ezt követően a Role zenekar koncertjével zárták az ünneplést.
Hagyomány lett belőle A megemlékezést először 2011-ben tartottak meg Csíksomlyón, az Agora Alapítvánnyal és Böjte Csaba testvérrel közösen. Korábban a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, Csaba testvér az eseményről így nyilatkozott.
„1661. október 21-én betörtek a tatárok Csíkba. A Mikó-várba szoruló székely haderőt megsemmisítették, és utána hosszan rabolták, gyújtogatták az egész medencét. Az elvonuló ellenség mögött csak fájdalom, gyász, pusztulás maradt. A kiégett templomok sorában ott volt a csíksomlyói kegytemplom is, amelyben csodával határos módon megmaradt Mária csodatevő szobra.
Népünk, a romok között térdre roskadva nem bosszúért kiáltott, hanem erőt kért az újrakezdéshez, templomaik, otthonaik újraépítéséhez. Mária segített, és rövid idő alatt talpra állt Székelyföld e megtiport térsége. Újraépültek a falvak, begyógyultak a sebek. Ünnepi megemlékezésünkön őseinktől szeretnénk tanulni kiengesztelődést, újrakezdést, talpra állást. Mert ha nem is olyan véresen, mint akkor, de a mai kor is kifosztja, gazdasági, kereskedelmi fortélyokkal kivérzi a népünket. Sokan közülünk igaz, hogy nem rabszíjon, de elmennek falvainkból, városainkból, fájó sebet hagyva maguk után. Szeretnénk talpra állni, a Csíksomlyói Máriától segítséget kérve őseinktől tanulni, hogy becsületes munkánk nyomán falvaink, városaink felvirágozzanak, benépesedjenek, hogy az öröm, a béke töltse el szíveinket.”
Fotó: Gábos Albin 
Barabás Hajnal
www.szekelyhon.ro

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Nagyon nehéz egy focistának is úgy küzdenie, ha minden félresikerült rúgására »fújolásba«, átkozódásba tör ki a nézőközönség. Aki a Himalája megmászása közben lecsúszik és összetöri magát, azt senki sem szidja, hanem segítenek nekik, hogy meggyógyuljon, talpra álljon. Ugyanígy, amikor a hívek azt látják, hogy a kezdő pap, de akár az idősebb is, botladozik, nem megy minden neki száz százalékosan, akkor ne a háta mögött kritizálják, ne lenézően beszéljenek róla, hanem imádságos szeretettel, jósággal álljanak mellé, segítsék mindenben, hogy társai tudjanak lenni az Isten országát építő munkájában.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. június 7. vasárnap, Róbert napja van. Holnap Medárd napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A szeretetnek koncentrikus körei

A szeretetnek koncentrikus körei vannak, nekem is elsősorban a saját gyermekeimet kell jóllakatnom, utána következnek a többiek, de ez nem jelenti azt, hogy ember és ember között különbség lenne.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube