Székelyföldi Gyógynövénynapok hetedjére

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_levendula17.jpgHetedik alkalommal szervezik meg a Székelyföldi Gyógynövénynapokat a csíksomlyói Mária-kertben. Az esemény már hagyományosnak számít, minden évben egyre nagyobb érdeklődés övezi. Szombaton bemutatkoznak a környékbeli gyógynövénytermelők, és számos előadást is tartanak.

A gyógynövények iránt érdeklődőket várják szombaton 11 órától a VII. Székelyföldi Gyógynövénynapok szervezői a Somlyó-hegy lábához, a Mária-kertbe.
─ A Székelyföldi Gyógynövénynap célja, hogy megismertesse a gyógynövényeket az érdeklődőkkel, és népszerűsítse a székelyföldi gyógynövényeket és azok mindennapos használatát. Minden évben meglepődünk, hogy milyen sokan érdeklődnek ez iránt, a tavaly például közel ötszáz ember vett részt az eseményen. Még a koronavírusos időszakban, amikor online kellett megtartanunk az előadásokat, akkor is nagyon sokan csatlakoztak. Fontos, hogy a fiatalok is megismerjék a gyógynövények világát, hisz állítom, hogy Székelyföldön egy család a gyógynövények termesztésével meg tud élni ─ mondta el Kelemen Gábor szervező.
A szombati nap folyamán székelyföldi gyógynövényportákat mutatnak be, a gyógynövénytermesztők pedig sok hasznos tanáccsal és áruval látják el az érdeklődőket.
A csűrben számos előadást hallgathatnak meg az érdeklődők: Macalik Ernő, a karcfalvi füvesember beszámol a gyógy- és fűszernövények használatának eredetéről és a környezetünkben termő növények gyógyító erejéről, dr. Csomai Zita természetgyógyász a poszt-Covid-tünetek gyógynövény-terápiájáról tart előadást. Lopes-Szabó Zsuzsa természetgyógyász, a bükki füvesember lánya beszél a gyógynövények használatáról, Saly Noémi művelődéstörténész megtartja a Biziók, csombord, démutka fűszerek rejtelmei régi magyar szakácskönyvekben című előadását, Fráter Erzsébet botanikus beszámol a Biblia gyógynövényeiről, nem utolsósorban pedig Récsey Antónia A 100 éves kertész története címmel tart előadást.
Egész napos programként az érdeklődők megismerkedhetnek a székelyföldi gyógynövényportákkal, valamint készíthetnek fűszersót és fürdősót is. Az eseményen a részvétel ingyenes és nincs regisztrációhoz kötve. Mivel a rendezvény szabadtéri, a szervezők fenntartják a programváltoztatás jogát. Befejezésképp pedig a jelenlévőket a nap végén a Role zenekar fogja szórakoztatni.
Szilágyi Dalma-Orsolya
www.hargitanepe.ro