A gyerekek született terapeuták

b_300_300_16777215_00_images_stories_Roviden_szcsoportkep.jpgRomániai szinten egyedülálló terápiás tábornak ad otthont két héten át a Dévai Szent Ferenc Alapítvány nagyszalontai gyermekotthona, amelynek lakói egy ritka, veleszületett rendellenességgel, az úgynevezett Rett-szindrómával diagnosztizált fiatalokat és családjaikat látták és látják vendégül a napokban.


A tábor célja, hogy a sérült gyermekek, valamint az őket nevelő családok találkozhassanak, kikapcsolódhassanak, és megbeszélhessék egymással azokat a nehézségeket, amelyekkel nap mint nap meg kell küzdeniük – tudtuk meg Makai Mónikától, a nagyszalontai gyermekotthon vezetőjétől, aki maga is érintett a témában, hiszen kislányát Rett-szindrómával diagnosztizálták.
A Rett-szindróma egy olyan fejlődési rendellenesség, amely a központi idegrendszert érinti elsődlegesen, és ennek következményei a kialakuló tünetek, melyek közül legsúlyosabb a mozgásfejlődés elmaradása és az értelmifogyatékosság. Mivel a betegség X-kromoszómához kötődve öröklődik, jellemzően csak lánygyermekeknél jelentkezik, akik életük során állandó felügyeletet, figyelmet és segítséget igényelnek.
Mivel a rendellenesség nagyon ritka, a szülők elszigeteltnek, magukra maradottnak érezhetik magukat, Romániában ráadásul gyerekcipőben jár az érintettek önszerveződése, ez tette indokolttá egy speciális tábor megszervezését, melynek ötletét Böjte Csaba testvér, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója, azonnal felkarolta. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, hiszen az elmúlt két hétben, két turnusban összesen hét család vett részt a táborban, akiket a nagyszalontai Béke Királynője gyermekotthont vezető Makai-család, valamint az ott nevelkedő egészséges gyermekek láttak vendégül. A tábor során emellett két önkéntes gyógypedagógus is segédkezett a gyermekek felügyeletével kapcsolatos teendőkben.
„Az otthonban nevelkedő gyermekek nagyon nyitottak voltak a kezdeményezésre, hiszen immár öt éve ismerik a lányomat, aki nem tud járni, sem beszélni, csak mosolyogni, mint egy angyal. Az itteni gyermekek már hozzászoktak hogy foglalkozzanak, játsszanak vele, ezért tudtam, hogy megfelelő vendéglátói lesznek majd más sérült gyerekeknek is” – nyilatkozta a Reggeli Újságnak Makai Mónika, aki hozzátette – „a gyerekek született gyógyterapeuták, ösztönösen sérült társaik mellé állnak, érzik mit szeretnének, tudják hogyan viszonyuljanak hozzájuk, segítik őket”.
A táborban résztvevő sérült gyermekek – közülük a legfiatalabbik három, a legidősebb huszonhat éves volt – színes programokon vehettek részt. Családjaikkal többek közt lubickolhattak egyet a madarászi termálfürdőben, lovagolhattak a Ponta-tanyán, és horgászhattak a szalontai halastóban. Emellett minden nap volt közös játék és éneklés, de – mint a táborszervező hangsúlyozta – a legfontosabb mégiscsak a beszélgetés volt, ami új erőkkel töltötte fel a szülőket.
Arra a kérdésünkre, hogy mennyire hatnak a Rett-szindrómás gyermekekre a tábori programok Makai Mónika elmondta, hogy a tudományos kutatások azt bizonyítják, hogy az ilyen rendellenességgel élő gyermekek mindent érzékelnek a környezetükben történő eseményekből, csupán válaszolni nem tudnak azokra. Mint hozzátette, egy szülőnek azonban nincs szüksége tudományos alátámasztásra: gyermeke boldogan ragyogó szemeiből, felfelé götbülő szájából tudja hogy jó hatása van a terápiának és ez az ami számít. A speciális tábort idén első ízben rendezték meg régiónkban, de a szervezők szeretnék ha a kezdeményezés éves hagyománnyá válna.
Szombati-Gille Tamás

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Nagyon nehéz egy focistának is úgy küzdenie, ha minden félresikerült rúgására »fújolásba«, átkozódásba tör ki a nézőközönség. Aki a Himalája megmászása közben lecsúszik és összetöri magát, azt senki sem szidja, hanem segítenek nekik, hogy meggyógyuljon, talpra álljon. Ugyanígy, amikor a hívek azt látják, hogy a kezdő pap, de akár az idősebb is, botladozik, nem megy minden neki száz százalékosan, akkor ne a háta mögött kritizálják, ne lenézően beszéljenek róla, hanem imádságos szeretettel, jósággal álljanak mellé, segítsék mindenben, hogy társai tudjanak lenni az Isten országát építő munkájában.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. június 7. vasárnap, Róbert napja van. Holnap Medárd napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A szeretetnek koncentrikus körei

A szeretetnek koncentrikus körei vannak, nekem is elsősorban a saját gyermekeimet kell jóllakatnom, utána következnek a többiek, de ez nem jelenti azt, hogy ember és ember között különbség lenne.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube