Az erkeles Makai Endre országos sikere

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_makaiendre.jpgMakai Endre a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium idén végzős, rendkívül tehetséges (nyelv)tanulója. 2015-ben angol–olasz tagozatos, emelt óraszámú nyelvi képzést választott, amely sok-sok befektetett munkával és hozzáadott értékkel meghozta számára a sikert.

Endre Nagyszalontáról került az Erkel gimnáziumba. A román nyelvvel már gyermekkorában megismerkedett, 10. évfolyamon 97%-os emelt érettségit tett belőle, amely már többletpontot ért volna a felvételi rendszerben. Az igazi nagy „szerelem” azonban 9. évfolyamon az olasz nyelv lett. Mivel az Erkel kínálja a legszélesebb nyelvtanulási lehetőséget (8 nyelv közül lehet választani), érdemes volt egy ma szinte kötelezően használt világnyelv és egy népszerű európai nyelv emelt óraszámban való tanulását megjelölni.
Az olasznak a gimnáziumban különösen nagy hagyománya van, a nyelv elismert oktatója Oltean Florentina tanárnő, aki fél évszázada több országos döntőst nevelt ki, akiknek a képei az intézmény dicsőségfalán sorakoznak, tolmácsok, kollégák, nyelvészek lettek belőlük. Az ő áldozatos felkészítő munkájának hála jutott Endre is két alkalommal a felvételi többletpontokat jelentő helyezésekhez. 11. évfolyamon 11., idén pedig az előkelő 6. helyet szerezte meg az országos döntőben, amellyel a maximális 100 többletpontot biztosította be magának a felvételi rendszerben. Az eredmény garantáltan elég lesz a Szegedi Tudományegyetem angol-olasz tanári szakához. A fiatalember eltökélt szándéka, hogy tanárként továbbadja a nyelvtudás szeretetét, valamint esetleg tolmácsként állandóan továbbfejlődjön.
Az olasz nyelvtudás erősítésében a szókincs bővítése, a hangsúly, gesztusok, szófordulatok elsajátítása játszott nagy szerepet, amelyet filmekből, sorozatokból lehetett eltanulni. Természetesen a nyelvtanulás legintenzívebb, leghatékonyabb módja az anyanyelvi környezet, amely nem valósítható meg állandóan, de Endrének volt lehetősége kétszer is eljutni a testvértelepülésre, Budrióba (2016, 2018), ahol az olasz családok és barátok jelentősen megemelték a nyelvhasználati aktivitást. Három alkalommal vett részt a Festival d’Italiano (2016, 2017, 2018) rendezvényen, ahol tolmács kategóriában 3., élőbeszéd kategóriában 2. helyet szerzett.
Eddig eljutni Endre szerint 10% tehetséget és humán beállítottságot, 90% pedig keserves, számtalan munkaórát és teljes koncentrációt igénylő erőpróba.
– Florentina tanárnővel órák után, vagy lyukas órákban, különórákon, hétvégéken dolgoztunk a feladatsorokon, de magamtól is rengeteg vizsgakérdést, pihenőnek pedig OKTV-feladatlapokat oldottam meg. Egymással folyamatosan olaszul kommunikáltunk, ez leginkább a szóbeli fordulón segített. Egyedül nem ment volna, ha nincs egy olyan felkészítő tanár, aki fáradságot nem ismerve, szabadidejéből áldozva, nap mint nap motivál és szakmailag törekszik a tökéletességre – ezért óriási köszönet Oltean Florentina tanárnőnek. Igazi csapatként dolgoztunk, ugyanannyi energiát fektettünk bele mindketten, ezért ez egy közös siker – mondta.
Fotó: Erkel Ferenc gimnázium
www.gyulaihirlap.hu

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Nagyon nehéz egy focistának is úgy küzdenie, ha minden félresikerült rúgására »fújolásba«, átkozódásba tör ki a nézőközönség. Aki a Himalája megmászása közben lecsúszik és összetöri magát, azt senki sem szidja, hanem segítenek nekik, hogy meggyógyuljon, talpra álljon. Ugyanígy, amikor a hívek azt látják, hogy a kezdő pap, de akár az idősebb is, botladozik, nem megy minden neki száz százalékosan, akkor ne a háta mögött kritizálják, ne lenézően beszéljenek róla, hanem imádságos szeretettel, jósággal álljanak mellé, segítsék mindenben, hogy társai tudjanak lenni az Isten országát építő munkájában.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. június 7. vasárnap, Róbert napja van. Holnap Medárd napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A szeretetnek koncentrikus körei

A szeretetnek koncentrikus körei vannak, nekem is elsősorban a saját gyermekeimet kell jóllakatnom, utána következnek a többiek, de ez nem jelenti azt, hogy ember és ember között különbség lenne.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube