Csaba testvér árváinak az Angyal hoz ajándékot

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_ersek_bojte_fiu.jpgAz Otthonban, ahol a fogadott keresztlányaim élnek, tavaly karácsonykor egy kisfiú félelmében elsírta magát. Nem látott azelőtt feldíszített fenyőfát, és azt sem értette, miért nyomkodnak a kezébe egy nagy színes dobozt.

Egy kislány már sokkal tájékozottabb volt: ő és a testvérei Szenteste mindig végigjárták erdélyi falujukat, és az ablakokon belesve kiválasztották a legszebb karácsonyfákat. Saját fájuk nekik sem volt, és ajándékra sem futotta.
A keresztlányaimnál sem állítottak karácsonyfát, mint ahogy a legtöbb itteni gyerek családjában sem ünnepeltek. "Ezért nem tudjuk, hogy mit kérjünk karácsonyra, mert ilyet még sose csináltunk" - mondta egy iskolás lány.
Azóta ugyanis, hogy a Szent Ferenc Alapítványhoz kerültek, már kérhetnek ajándékot, és nem is akárkitől, hanem az Angyaltól. Már novemberben levelet írnak neki, benne három kívánsággal. Az Angyal pedig a háromból legalább az egyiket teljesíti. De többnyire inkább mind a hármat.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_fiuk.jpgEzt a levélírós dolgot Érsek Emese, az Alapítvány régi támogatója találta ki még 2005 őszén. Épp jött haza Erdélyből, és azon tűnődött a kocsiban, hogyan lehetne igazi karácsonyi élményt adni a gyerekeknek, akiket Csaba testvér, dévai ferences szerzetes fogadott be, s tart el adományokból. Eszébe jutott, hogy gyerekkorában egyszer levelet írhatott a Jézuskának, s abban vőlegény-menyasszony Moncsicsi babákat kért. Leírhatatlan volt az öröme, amikor megtalálta a babákat a fa alatt, pedig ő minden évben kapott ajándékot.
Az ötlet mindenkinek tetszett, csakhogy a kívánságok teljesítéséhez sok olyan ember kell, aki a saját pénzéből megveszi az ajándékokat, majd, ha ezek megvannak, el is kell juttatni a csomagokat a gyerekekhez. Érsek Emese és két barátja az első évben csak 110 levelet mert bevállalni. Kishitűnek bizonyultak, mert három nap alatt 300-an jelentkeztek „Angyalnak”. Így a következő évtől az Alapítvány minden bentlakó otthonában írhatnak levelet a gyerekek. Az idén már 1100 gyerek küldött levelet az „Angyalnak”, s amit kértek, meg is fogják kapni – a csomagokat épp ezekben a napokban viszik el a harminc otthonba. Két kamion indul Budapestről, de néhány, az útvonalból kieső településre külön kocsival szállítanak, s nem csak a fővárosból mennek ajándékok. A fuvar céges adomány, csakúgy, mint a raktár, ahol az ajándékokat összegyűjtik.
„Angyalból” sosem volt hiány. A legkülönfélébb emberek jelentkeznek boldogan erre a feladatra. Ha valaki figyelmesen elolvassa az „angyalkázás” 10. évfordulójára kiadott emlékkönyvet, még az egyik nagy magyar tőzsdei cég vezérigazgatóját is felfedezheti a segítők között - saját kezűleg pakolta a csomagokat.
Az „Angyalok” meg vannak győződve arról, hogy a Jóisten velük együtt „angyalkázik”. Ezt arra alapozzák, hogy bár sokszor adódott probléma a tíz év alatt, mindig megoldódtak a legreménytelenebbnek látszó helyzetek is. Ilyen volt például a kovásznai ajándékok esete 2012-ben. Kovásznára minden évben Szombathelyről mennek az ajándékok, külön teherautóval. Azon a télen a pesti kamionok már két napja úton voltak, amikor kiderült, hogy a szombathelyi szállító nem tud elindulni. A szervezők őrült telefonálgatásba kezdetek, de csak több százezer forintos árajánlatokat kaptak. Aztán egyszer csak jött egy hívás egy kamionostól, aki Bécsből Szombathelyen keresztül tartott haza, Kovásznára. Azt kérdezte, segíthet-e. Máig nem tudják, milyen úton-módon szerzett róluk tudomást, mindenesetre pont annyi helye volt a kamionban, amekkora az ajándékoknak kellett, s egy órával a karácsonyi ünnepség kezdete előtt mindent rendben le is pakolt a kovásznai otthonban.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_lanyok2.jpg„Egész évben a karácsonyi ajándékot várjuk a legjobban, jobban, mint a nyári táborozást” – számolt be az Alapítvány barátainak egyik találkozóján egy fiú a dévai otthonból. Azt mondta, a feszültség az ünnepnapon szinte tapintható, de végig kell várniuk a misét, az ebédet és az ünnepséget is. Csak ezután kapja meg mindenki a csomagját, s azt még fel is kell vinniük a lakásukba, ahol végre kibonthatják. „A mi nevelőnk a legszigorúbbak közül való, ránk szól a legkisebb rendetlenségért is. Ilyenkor azonban nem lehet bennünket megfékezni, repül a csomagolópapír szanaszét” – mesélte. Az ő nevelőcsaládjában a fiúkban kifejlődött egy különleges képesség: bármilyen csomagot egyetlen mozdulattal fel tudnak tépni.
www.index.hu

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

…arra gondoltam, jó lenne találkozni egy boldog emberrel. Akármerre keresgéltem, azt láttam, hogy igazából csak azok az emberek kiegyensúlyozottak, akik Istent keresik, az Ő közelében élnek. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. augusztus 8. szombat, László napja van. Holnap Emőd napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Gyerekkoromban...

Gyerekkoromban a kedves húgommal gyakran összeszólalkoztunk, még össze is verekedtünk.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube