MUNKÁS SZENT JÓZSEF ZARÁNDOKVONAT

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_Luclas_10-1.jpgSzentkúti zarándoklat a férfiakért

2022. május 1. vasárnap

Lelkivezető: Böjte Csaba ferences szerzetes
Utazás:
Indulás: 06:05 óra. Budapest, Keleti pályaudvar
Útvonal: Budapest Keleti pu. – Gödöllő (06:38 óra) – Aszód (06:54 óra) – Hatvan (07:09 óra) – Nagybátony/Bátonyterenye (08:18 óra)
Hazafelé ugyanezen az útvonal jön vissza a zarándokvonat.
Visszaérkezés 20:15 óra.
Utazás:különvonat, 2. osztályú termes ülőhelyes kocsik és stúdiókocsi („S”). Folyamatos utazás oda-vissza. Kihangosított vonatrádió és csendes fülkék az „S”- kocsiban. Helyben gyalogos felvonulás (igény esetén autóbuszos szállítás) és visszaútban mindenki részére autóbuszos szállítás.
Ellátás: önellátás, a vonaton mozgóbüfé üzemel.
Program: Zarándokok megáldása, ünnepélyes búcsúztatás, majd indulás Budapest Keleti pályaudvarról a kora reggeli órákban. A folyamatos utazást közös programok, imák, elmélkedések, éneklések, lelki beszélgetések és gyónási lehetőség teszik teljessé.
Megérkezés Nagybátonyba, innen gyalogosan (kb. 7 km) felvonulunk Mátraverebély-Szentkút híres nemzeti kegyhelyére, igény esetén autóbuszos szállítás.
Beköszönés a kegytemplomban található kegyszoborhoz, gyónási lehetőség, majd ünnepélyes hálaadó szentmise. Szabadprogram, melynek keretén belül egyénileg ismerkedhetünk a kegyhellyel, megtekinthetjük a Remetebarlangokat, a Szent László forrást és a szabadtéri keresztutat.
Litánia, ünnepélyes búcsúztatás, majd visszamenetel a vasútállomásra, és felszállás a zarándokvonatra. Indulás Budapestre. Hazaúton is folytatódnak a közös imák, éneklések, elmélkedések.
A kegyhely történetéből röviden:
Kialakulása Szent László király idejére tehető, és a hagyomány szerint az első forrás fakadása is hozzá köthető. 1091–92-ben a betörő pogány kunok elől menekülve egy széles és mély szakadékot ugratott át lovával, amelynek patája nyomából forrás fakadt. Az üldöző sereg megtorpant, László király pedig seregével később visszaverte a kunokat. Az első testi gyógyulás a XII. században történt, amikor egy néma pásztorfiú visszakapta beszélőképességét, miután ivott abból a forrásból, amelyet ma szent kútnak neveznek. Ezt a csodát a Szűzanyának tulajdonították. Az 1200-as évektől kezdődően és napjainkban is zarándokok sokasága keresi fel a kegyhelyet, amely 2006 óta Magyarország nemzeti kegyhelye.
A menetrend változtatás jogát a vasúti szolgáltatók fenntartják!
A menetrend és ez által a program is változhat!
Térkép:Térkép
Kérjük kísérje figyelemmel honlapunkat és Facebook oldalunkat!
FONTOS: A program idején érvényben lévő rendeletek alapján fogjuk a programot lebonyolítani!
Részvételi díj:8 990 Ft/fő, mely tartalmazza a vonatos utazás költségét, a programot és a csoportkísérést.
A részvételi díj nem tartalmazza az esetleges belépőjegyek és adományok árát.