Piski csata

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tortenelem_Piskiszabadsagszobor.jpgPiski Csata – 1849. február 9-én a Sztrigy folyó stratégiai jelentőségű hídjáért zajlott a véres küzdelem! A honvéd sereg itt állította meg és győzte le az előrenyomuló császári sereget. 

Nagy szeretettel hívlak, várlak, gyertek emlékezzünk meg együtt e nagy jelentőségű csatáról, ahol 1500 katona esett el. Mi nem győztesekről, vesztesekről szeretnénk megemlékezni, hanem bátor katonákról, akik életüket áldozták azokért az értékekért, melyben hittek. 
A kedves vendégeinket február 9-én meleg szállással várjuk. A tervek szerint, 10-én szombaton 10.00 órakor találkozunk a Piski plébánia templomnál. Egy rövid megemlékező imádság után indulunk gyalog a csatatérre! Utunk célja a hajdani vámház és fogadó épülete, mely tanúja volt a február 9-én zajlott véres küzdelemnek. Ez az épület Erdély, sőt Románia talán legrégibb vendéglátóhelye, amely az 1750-es években épült és napjainkig fennáll, a felújítási munkálatok folynak. Szemrevételezzük az elvégzett munkát, és a megmentett emlékmű több mint 40 darabját! Meghívtam a kivitelező csapat vezetőjét és azokat a kőfaragókat is, akik vállalták a műemlék, a hét méter magas Obeliszk restaurálását!
Hálás szeretettel, 
Csaba t.