Felavatta csíkszeredai kirendeltségét a Dévai Szent Ferenc Alapítvány

Ünnepélyes, családias hangulatban avatták fel tegnap a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csíkszeredai kirendeltségét és információs irodáját. Az irodát kettős céllal nyitották meg: egyrészt találkozóhelyül szolgál majd a csíkszéki sokgyermekes családok számára, ugyanakkor segíteni is kíván a bajbajutottakon.


Ünnepélyes, családias hangulatban avatták fel tegnap a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csíkszeredai kirendeltségét és információs irodáját. A Müller László utca 3. szám alatti irodát kettős céllal nyitották meg: egyrészt találkozóhelyül szolgál majd a csíkszéki sokgyermekes családok számára, ugyanakkor segíteni is kíván a bajbajutottakon. „Figyelni kell egymásra, fontos a gyermekelhagyás megelőzése” – mondta a megnyitón Böjte Csaba dévai ferences szerzetes, az alapítvány vezetője. Hargita megyében egyébként a Szent Ferenc-alapítvány különböző házaiban mintegy 25–30 gyermek gondját viselik. „Nem véletlen, hogy a központot a karácsonyi ünnepek előtt nyitjuk meg. Számunkra, a nagycsaládosok számára ez igazi betlehemi otthont jelent” – mondta Dánél Sándor, a nagycsaládosok csíkszeredai egyesületének elnöke.

A Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért egyelőre tizenkét olyan családot tömörít, amelyben négynél több gyereket nevelnek. Dánél Sándor szerint – aki hétgyermekes családapa – a nagycsaládokat mostohagyerekként kezeli a kormány, szükség van tehát arra, hogy összefogjanak és egymáson segítsenek. A most megnyitott központ lehetőséget ad a találkozásra gyerekek és szülők számára. Az egyesület egyik lényeges célkitűzése, hogy kiépítse és működőképessé tegye a kapcsolatokat a csíkszéki sokgyermekes családokkal. A most felavatott központban külön terem áll a szülők rendelkezésére, ahol előadásokat szerveznek majd számukra.

A Kárpát-medencében egyébként immár tíz éve tömörülnek egyesületbe a nagycsaládosok. A magyarországi Nagycsaládosok Szövetségének összesen huszonöt tagegyesülete van Erdélyben, a Vajdaságban, Magyarországon, valamint a Felvidéken.

D. Balázs Ildikó, Krónika

Forrás: http://erdely.ma/jotekonysag.php?id=14810