A székelyföldi Oroszhegyről érkezik a kovász a magyarok kenyeréhez

b_300_300_16777215_00_images_stories_Roviden_kenyer.jpgMost vasárnap, augusztus 18-án megszentelik a székely kovászt az Oroszhegyi templomban. Hétfőn indulnak a kedves kollégáim, viszik a kovászt, hogy huszadikán reggelre kész legyen a nemzet kenyere!! Szép gondolat:  Székely kovászt a Magyar lisztbe, így lesz finom a kenyerünk!!

Szeretettel várunk mindenkit aug. 20-án Pécsen. Az egésznapos szép program után, este hattól szentmisét tartunk a csodaszép bazilikában. Istennek megköszönjük hogy ebben az évben ilyen gazdag terméssel ajándékozta meg gyermekeit  a drága anyaföldünk!
Szeretettel,
Csaba t.
A tavalyi mennyiség több mint kétszerese, mintegy ötven tonna búza érkezhet Baranyába a magyarok kenyere jótékonysági akció keretében – mondta el a kezdeményezés ötletgazdája egy pécsi sajtótájékoztatón csütörtökön.
Korinek László, a magyarok kenyere akciót két évvel ezelőtt elindító jogászprofesszor azt mondta: minden bizonnyal túlszárnyalják az előzetes elképzeléseket is, így idén a tavalyi búzamennyiség kétszerese érkezhet a mohácsi Szent Miklós Vízimalomhoz az augusztus 17-én tartandó összeöntés ünnepére.
Kitért arra, hogy az összes megyéből és a Kárpát-medence mindegyik országából, de Európa távolabbi, magyarok által lakott helyeiről, a hazai települések testvértelepüléseiről is érkezett búza. Hozzátette: a gabona összegyűjtése jelenleg is zajlik.
A jogászprofesszor azt mondta, hogy a tervek szerint a fővárosi állami ünnepre szánt kenyeret, amelyet a Szent Jobb-körmeneten Erdő Péter bíboros áld meg augusztus 20-án, idén is a Baranyában összegyűjtött lisztből sütik meg. Újdonság, hogy a magyarok kenyere akció keretében ezentúl minden évben a Kárpát-medence más-más tájairól hozzák a kovászt, amely idén a székelyföldi Oroszhegyről érkezik.
A sajtótájékoztatón Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere emlékeztetett arra, hogy a már harmadik alkalommal zajló akció nem valósulhatna meg, ha a szállítást, a lisztből készülő, jótékony célokat szolgáló cipók kisütését, a begyűjtést, az őrlést, a tárolást nem vállalnák ellenszolgáltatás nélkül a helyi cégek. Kiemelte, hogy egy olyan program indult el pár évvel ezelőtt, amelyre az egész Kárpát-medence megmozdult, egy olyan kezdeményezésből lett hagyomány, amely a nemzeti összetartozás érzését kiválóan képes erősíteni.
Idén egyébként a tervezett 50 tonna búza felét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ajánlotta fel. A szervezet az alapanyagot a területi igazgatóságok közreműködésével gyűjtötte össze az ország 19 megyéjéből.
A megőrölt liszt legnagyobb részét idén is a Böjte Csaba vezette, 2300 árva gyermeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el, hogy az a szervezet gyermekotthonaiban alapanyagaként hasznosuljon. A maradék lisztből ötezer kis cipót sütnek Pécsváradon, amelyeket jótékony céllal osztanak szét Pécsett augusztus 20-án a Pécsi Jótékony Nőegylet tagjai. A szervezet a cipókért cserébe tetszőleges nagyságú pénzadományt vár, hogy a befolyt összegből a rászoruló gyermekek étkezését segítő Nekem nincs ebédem programot támogathassák.
A teljes akciót összefogó és az augusztus 20-i rendezvényt szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, Márta István elmondta: az állami ünnepen Pécsett kulturális programokkal, koncertekkel, folklórrendezvényekkel színesítik a magyarok kenyere akciót. A kenyeret Udvardy György pécsi megyés püspök áldja meg, Páva Zsolt polgármester szegi meg, majd Böjte Csaba tart szentmisét a pécsi székesegyházban.
MTI