Déva-Vár-Kör Beszámoló

Nagy örömmel számolhatok be arról, hogy a Déva-Vár-Kör új helyszínen tartott mindkét összejövetele nagyon jól sikerült és megerősítette sokunk hitét abban, hogy szükség van egy találkozóhelyre, ahol a régi és új támogatók, önkéntesek, érdeklődők és az alapítvány munkatársai megoszthatják egymással azokat a tapasztalatokat, amelyek a továbblépéshez szükségesek.


„Sokan voltunk, vagyunk és egyre többen leszünk azok, akiket összehozott a jóakarat a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a Dévai Gyermekotthon és intézményeinek megsegítésére. A tavalyi év sokunk számára bizonyította, hogy szükség van Magyarországon egy találkozóhelyre, ahol a jószándékot, a jó ötleteket, a tettvágyat össze lehetne gyűjteni és ahol lehetőség nyílik a tapasztalatok és élmények megosztására, az adomány- és önkéntes akciók megszervezésére."

Nagy örömmel számolhatok be arról, hogy a Déva-Vár-Kör új helyszínen tartott mindkét összejövetele nagyon jól sikerült és megerősítette sokunk hitét abban, hogy szükség van egy találkozóhelyre, ahol a régi és új támogatók, önkéntesek, érdeklődők és az alapítvány munkatársai megoszthatják egymással azokat a tapasztalatokat, amelyek a továbblépéshez szükségesek. A Déva-Vár-Kör előző összejövetelén levetítettük a Csillagösvény című film 2. részét, amelyből a résztvevők közelebbről is megismerhették az alapítvány és a gyermekek életének újabb fejezeteit és amelyből mindenki számára kiderült, hogy Isten országának építésében egyre többen társai Csaba testvérnek és munkatársainak és kiderült az is, hogy az összefogás ereje újabb és újabb csodákat szül a földre. Ebből az összefogásból építkezünk, tápláljuk a kezdeményezeseket és újabbakat hozunk létre.


A Déva-Vár-Kör vasárnapi találkozóján Zoltán atya imája után Vásárhelyi Tamás köszöntötte a résztvevők népes táborát, akik között ott voltak mindazok, akik egyetlen alkalmat sem szalasztanak el, hogy az alapítvány életében részt vegyenek, de nagy örömmel láttuk, hogy nagyon sokan érkeztek új érdeklődők, önkéntes munkára jelentkezők és keresztszülő jelöltek.


A találkozót Rodics Gergely, az alapítvány régi támogatója nyitotta meg. Rodics Gergely beszámolót tartott arról a tevékenységről, amit az elmúlt egy évben Erdélyben a Pogány-Havas kistérség fejlesztéséért végzett és elmesélte, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány szellemisége hogyan indította el azon az úton, ami a Csíksomlyótól Gyimesbükkig tartó csodaszép terület kistérségi fejlesztőjévé tette és hogy ez a szellemiség hogyan segíti át a munkájában jelentkező nehézségek leküzdésében.  

Az összejövetelt Bollók Csaba bemutatkozása folytatta, aki feleségével Csere Ágnessel az elmúlt években dokumentarista játékfilmet forgatott a Zsil völgyében Iszka utazása címmel. A filmben az Alapítvány petrozsényi otthonában nevelkedő két tündéri kislány Varga Marika és Varga Rózsika játszotta a főszerepet. A film az idei évben megnyerte a Filmszemle fődíját és meghívták a Berlini Filmfesztiválra is, ahol szintén nagy sikert aratott és meglepően nagy érdeklődést váltott ki. Bollók Csaba bemutatta a kislányokat, akik most fél évig itt vannak Budapesten és folyamatos tanulással pótolják a filmforgatás és a körülmények okozta lemaradásaikat. Bollók Csaba beszámolt arról is, hogy a film az ősz folyamán kerül a mozikba és ígéretet tett, hogy a filmforgatásról az egyik őszi Déva-Vár-Körön részletesebben is beszámol.

Nagy örömmel fogadtuk, hogy a Déva-Vár-Körön Csaba testvér is részt vett és megosztotta velünk nagyböjti gondolatait. Beszámolt az Alapítvány életének még újabb fejezeteiről, beszámolt arról, hogy hogyan épül a 15. ház Gálospetriben és a Jósiten dicsőségére hogyan lesz egy szombat délelőtti madéfalvai látogatásból néhány héten belül napközi otthon és új paripa a hét gyermekes családnak a korábban elpusztult állat helyett. Nagyon szép volt, ahogyan beszélt nekünk Csaba testvér arról, hogy az anyaországtól kapott tengernyi segítséget viszonzandó az Alapítvány hamarosan tevékenykedni kezd Magyarországon is.

A Kört kisebb csoportos beszélgetések zárták, ahol Csaba testvér és az Alapítvány munkatársai válaszoltak a kérdésekre, beszámoltak az önkénteseket, keresztszülőket és támogatókat érintő kezdeményezésekről, a nyári táborokról és amelynek keretében lehetőség volt ismerkedésre egymással, tapasztalatcserére és élménybeszámolókra.

Ezúton is hálás szívvel köszönjük Lambert Zoltán atyának, hogy a Városmajori Plébánián helyet ad a kezdeményezésünknek és köszönjük Zoltán atya velünk, értünk elmondott imáját Isten országának dicsőségére.  Azt hiszem minden részvevő nevében elmondhatom, hogy nagyon szép délután volt és igazán jó volt együtt lenni.A nyárig még két alkalommal, május 6-án és június 10-én találkozunk szintén délután három és hat között a Városmajori Plébánia Kistemplomában, amelyre ezúton is nagy szeretettel várunk mindenkit.

A szervezők nevében szeretettel kívánok szép tavaszköszöntő napokat:

Érsek Emese