Gyergyóvidéki napközik rövid tavaszi beszámolója

Gyergyóvidéki napközik rövid tavaszi beszámolója:

1. OROTVA: (Nevelő: Tamás Magdolna)
Szép jó napot Magdika vagyok Orotváról. Február 18-dikán szülök műsorán vettünk részt . A bevételből megszerveztük a szülök bálját, a megmaradt összegből elmentünk kirándulni a marosvásárhelyi állatkertbe ahol a gyerekek belépő jegyét is ki tudtuk fizetni.11 gyerek köszöntötte az orotvai plébános urat. Május első vasárnapján szerepelünk a templomba, ahol köszöntjük az édesanyákat. Egyelőre minden a régi tanulunk és tanulunk.
2. GYERGYÓREMETE Központ (Nevelő: Ferencz Ágnes)
A tavaszi hónapokban a mindennapi tanulás után szívesen vagyunk a szabadban. Jártunk kirándulni a temetőoldalba és összegyűjtöttük a szemetet, besegítve a húsvéti nagytakarításba. Minden pénteken keresztútra jártunk, locsoló verseket tanultunk, húsvéti üdvözleteket készítettünk és küldtük el. Voltunk bábszínházba, meglátogattuk a csutakfalvi csoportot. Segítettünk nekik udvart takarítani és a közös játék sem maradt el. Elültettük a paradicsom- és virágmagokat és a minden napi locsolás után gyönyörködünk a növekedésükbe. Nemsokára újra költözni fogunk egy másik épületbe
3. BORSZÉK: (Nevelő: Kozma Éva)
Kihasználva a tavaszi időt, a környezetváltozást, a tanítás után sok időt töltöttünk a gyerekekkel a szabadban. Kirándulásokon vettünk részt, amelyeknek helyi jellege volt. Ilyenek voltak pl.: sétálás a szabadban, játszótéren játszás, borvíz kutakhoz látogattunk. Az „Iskola másképp” héten kertészkedtünk, segítettünk takarítani a pap bácsinak. A gyerekek nagyon élvezték a szabadidős tevékenységeket.
4. GYERGYÓSZENTMIKLÓS Alszegi csapat: (Nevelő: Mezei Emese)
Az elmúlt két hónapban folytattuk a megszokott tevékenységünket a csoporton belül. Március 16-án két nyolcadikos gyerekkel iskolabörzén vettünk részt, ugyanakkor sor került a „Mikulás” rajzpályázat díjkiosztására is, ahol a nyolcadikos kislányom díjazva volt. Továbbá az „Iskola Másképp” héten az elsőáldozásra készülő gyerekek tanulták a tanulnivalókat, a nyolcadikosok teszteket oldottak, a többi gyerek pedig üdvözlőlapokat készített.
5. GYERGYÓALFALU: (Nevelő: Ferenczi Júlia)
Március 8-a óta nem történt semmi változás. A gyerekek létszáma nem változott (23), viszont az iskolai tanítás miatt nem tudnak a gyerekek folyamatosan járni minden héten, mert délelőtti és délutáni tanítás is van. Emiatt a gyerekek csak minden második héten tudnak jönni a napközi otthonba. Ez a változás az iskolai munkálatok, felújítások miatt van így, ezért szerencsére csak átmeneti állapot. A papírokkal nem tudtam előrelépést tenni az igazgató úrnál, de viszont a polgármester nagyon közreműködő, így a közeljövőben ez meg fog oldódni.
6. DITRÓ: (Nevelők: Kiss Teréz és Bíró Juliánna)
Napi program szerint végeztük a feladatainkat. Megemlékeztünk március 15-ről, kokárdát készítettünk, a nagyobbak részt vettek a községi a rendezvényen (tánc, szavalás, történelmi felolvasás). Az I-IV osztályos tanulók részt vettek március 25-én a körzeti „Benedek Elek” mesemondó versenyen. Az „Iskola Másképp” hét programja a következő volt: hétfő- udvartakarítás, kedd- benti takarítás, szerda- húsvéti üdvözlőlapok varrása a ditrói cserkész csapattal, csütörtök- tojásírás, festés, péntek- szavalóverseny
7. SZÁRHEGY: (Nevelő: Patka Mária)
A szárhegyi napközis gyerekek programja az ott élő bentlakó gyerekekkel együtt zajlott. A farsangot egy hangos, vidám bulival zártuk le, amire az egyik anyuka fánkot sütött, volt lufis tánc stb. A nagyböjtben fontosnak tartottuk azt, hogy a gyerekek a keresztúti ájtatosságon részt vegyenek, elvégezzék a gyónásukat, ami meg is történt. Nagyhéten, virágvasárnap néhányan közülük a bentlakó gyerekekkel együtt a bevonulási szertartáson kaptak feladatot. Ugyanakkor a húsvéti nagytakarítás és díszítés is helyet kapott a nagyhét folyamán. Nagycsütörtököt közös gyümölcssaláta készítéssel ünnepeltük meg, utána a szertartáson is részt vettünk. Így mentünk bele a nagypéntek csendjébe…
8. ÚJFALU: (Nevelő: Páll Mária)
Március 8.-ai ünnepség után a legtöbb időt, ami a tanulás után maradt, a húsvétra való készüléssel töltöttük. A gyerekek készítettek tanáraiknak, aki akart rokonának húsvéti üdvözletet. Amikor már elég szépre sikerültek, akkor készítettünk a falu vezetőségének, támogatóknak. Még készítettünk ajtóra, ablakra és bentre is díszítést. A vakáció előtt szerveztünk egy találkozást a csomafalvi gyerekekkel. Ők jöttek hozzánk biciklikkel, nálunk sütöttünk pánkót és együtt elfogyasztottuk. Sajnos csak benti szórakozásra van nálunk lehetőség, mivel nincs udvarunk.
9. CSOMAFALVA: (Nevelő: Bartalis Edit)
Csomafalván is nagyrészt a megszokott mederben zajlott az élet. Március 8-án a lányok kivételes bánásmódban részesültek: forró csokit kaptak, a fiúk RAP-et írtak hozzájuk. Hosszú előkészületek előzték meg a húsvétot. Ápoltuk baráti kapcsolatainkat, meglátogattuk az újfalvi gyerekeket. Ez egy jó kirándulás volt, a gyerekek nagyon készültek rá (további összejöveteleket tervezünk tábor formájában). Ápoltuk a környezetünket: Egy egész héten át, még hétvégén is összevágtuk az udvarról egy régi csűr fáját és rendbe tettük az udvart (megsepertük, sáncot ástunk), Ápoltuk a hagyományokat: Ismét meghívtuk Csomafalva híres tojásíróját, akivel közösen írtunk tojásokat, ültettünk búzát és rügyeztettünk fát. A vakációban felástuk a hátsó veteményt és beültettük minden jóval. Ápoltuk a lelkünket: Megtanultuk Assziszi Szent Ferenc imáját. Ezen a héten készülünk az anyák napjára.
10. REMETE- Csutakfalva: (Nevelő: György- Mózes Renáta)
Március 8-ra készítettünk köszöntő kártyákat az édesanyáknak. Nagytakarítást szerveztünk az udvaron és a házban. Tavaszt várva, feldíszítettünk az ablakokat, a házat. Felástuk a földet és hordtunk még rá, virágágyást készítettünk. Az udvarra ültettünk három tujafenyőt, a kertbe három meggyfát és két cseresznyefát, valamint 5 fűzfát. Készültünk a húsvétra, a gyerekek verset mondtak húsvétkor a templomban.
11. TEKERŐPATAK: (Nevelő: Fodor Klementina)
Húsvétra készítettünk tojástartókat, színeztek a gyerekek csirke és nyuszi figurákat. Meghívtak az iskolába „Tarisznyás Márton” napra, ahol a gyermekek benevezhettek különböző tevékenységekre (tojásfestés, bútorfestés, kötélfonás, gyöngyfűzés, varrottas, fonás, nemezelés). Megtekinthettük a sajtkészítést és a cipőkészítést. Lehetőségünk volt meglátogatni a „Tarisznyás Márton” múzeumot
Gyergyószentmiklóson. Takarítást végeztünk a napköziotthonban és most izgatottan várjuk az új termek elkészülését, ahol jelenleg dolgoznak a munkások. Abban reménykedünk, hogy nyárra végeznek a munkálatokkal és be tudunk költözni.
12. GYERGYÓSZENTMIKLÓS Felszegi csapat: (Nevelő: Bencze Réka)
Március elején felkeresett bennünket a Kisújság (Gyergyó hetilapja) egyik újságírója, akinek részletesen beszámoltam csapatunk tevékenységéről. Nagyon szép, tartalmas cikk született nagy örömünkre. A nagyböjti szent időben rendszeresen elvégeztük a keresztúti ájtatosságokat, két alkalommal templomban is voltunk, ahol belekapcsolódtunk ebbe a szertartásba. A gyerekek részére nagyon megható élmény volt. Húsvét közeledtével kézműves foglalkozást tartottunk. A Gyergyói Tájházban Kis Portik Irén néprajzos bevezetett a tojásírás és festés történetének örömébe. Havonta meglátogat Bojna György újságíró, aki mesedélutánokat tart a gyerekeknek. Igyekeztünk ráhangolódni a Húsvétra szép énekekkel, gyónással. A nyuszi hozott a gyerekeknek édességet, aminek nagyon örültek. Pillanatnyilag az anyák napi ünnepségre készülünk.