Jegyesség előtti állapot

ImageElképzelés már van, döntés még nincs a folytatásról, annyi azonban már bizonyos, hogy a Sapientia Alapítvány kuratóriuma visszaadja a Csíki Magánjavaknak a csíksomlyói árvaház egykori épületét. 

 A következő bérlő a dévai Szent Ferenc Alapítvány lesz, amennyiben sikerül a két félnek megegyeznie.
A Csíki Magánjavak és a Sapientia Alapítvány kuratóriuma között négy éve megkötött szerződés arról szólt, hogy utóbbi elvégzi a szükséges felújítást, ennek fejében pedig jelképes összegért, gyakorlatilag ingyen kapja meg az épületet. A felújításra szánt pénz azonban a tetőcsere után elfogyott, és az épület azóta is lakatlan. Mivel Böjte Csaba a Szent Ferenc Alapítvány számára kérte az épületet, a Csíki Magánjavak elérkezettnek látta az időt arra, hogy a Sapientia Alapítvánnyal tisztázzák közös dolgaikat.
Október 7-én ült össze a Sapientia Alapítvány kuratóriuma. Az ülésen jelen volt Böjte Csaba, valamint a Csíki Magánjavak részéről Kolumbán Tibor. A HARGITA NÉPÉnek Kató Béla elnök elmondta, hogy döntés született: visszaadják a Csíki Magánjavaknak a somlyói épületet, hogy a tulajdonos rendelkezhessen felette. A Sapientia Alapítvány kuratóriumának annyi a kérése, hogy térítsék meg a felújításra eddig befektetett százezer eurót.
Hajdu Gábor, a Csíki Magánjavak elnöke ezekben a napokban várja, hogy szerződéses partnere, a Sapientia Alapítvány kuratóriuma hivatalosan közölje döntését. Szerinte elvileg racionális megoldásnak látszik Böjte Csaba kérése, a szerződés véglegesítéséhez azonban tisztázni kell, milyen célra fogják használni, milyen korú gyerekeket szándékoznak itt elhelyezni, és milyen pénzből finanszírozzák a további felújítást. Jegyesség előtti állapotnak nevezi Hajdu Gábor a mostani helyzetet, és ez a kijelentés a folytatás ígéretét hordozza.
Arra a kérdésre, hogy miért lenne szüksége a volt árvaház épületére, Böjte Csaba lapunknak elmondta, Hargita megyében több mint 500 gyereknek viselik gondját, adnak naponta enni. Közülük több mint százan árvák, akik a gyermekvédelmi központokban laknak. Intézményeik többnyire olyan településeken vannak, ahol általános iskolák működnek, és a gyerekek nem, vagy csak nehézségek árán tudnának középiskolába ingázni. Fontos lenne tehát számukra, hogy stratégiai helyen kapjanak egy épületet, ahol kollégiumot alakíthatnának ki a gondozott és pártfogolt gyerekek számára. Csíksomlyó pedig ilyen hely: a városban gimnázium és szakközépiskolák működnek, ide járhatnának a bennlakó gyerekek, akik érettségi után főiskolát, egyetemet is innen végezhetnének. – Isten szép, nagy ajándéka lehetne a csíksomlyói ház, amelyet szociális kollégiumként használnánk, tehát a bennlakóknak nem kellene fizetniük érte – fogalmazott Csaba testvér, és hozzátette: a gyerekek azzal fizetnének, hogy becsületes magyar emberek válnának belőlük, akik kisegítenek bennünket öregkorunkban, ha egy pohár vízre lesz szükségünk.
A tudatos építkezés következő lépéseként képzeli el tehát a somlyói házat Böjte Csaba: az egyre több helyen indított napközi otthonok folytatásaként. A kollégium megvalósításának anyagi vonzatára is gondolt. Kezdetként november 14-én a fogyatékossággal élő fiatalokból álló Nem adom fel együttes nagyszabású jótékonysági koncertet rendez a budapesti Papp László Sportarénában. A bevételt teljes egészében a somlyói épület lakhatóvá tételére fordítják. Csaba testvér ugyanis azt szeretné, ha karácsonyra beköltözhetnének ide az első lakók. Ami pedig a Sapientia felé való adósságot illeti, bízik benne, hogy a Szent Ferenc Alapítvány és a Csíki Magánjavak közösen, hároméves felosztásban tudja azt törleszteni. Csaba testvér terve megvalósításában a helyi hatóságok és egyházi körök támogatására egyaránt számít.

Takács Éva,Hargita Népe


 

Image