Böjte Csabával járták körbe a Siculicidium útját Madéfalván

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_70346110_2407141826035183_6114449037543342080_n.jpgA madéfalvi iskolások, a községvezetés, valamint a testvértelepülések küldöttsége járta körbe a Siculicidium tanösvény stációinak egy részét péntek délben a XI. Madéfalvi Hagymafesztivál egyik programpontjaként. A cél az volt, újra felelevenítsék a községben zajlott történelmi eseményeket.

A madéfalvi Szent Anna kápolnánál tartott ünnepi szentmisét követően vonultak át az egybegyűltek a Siculicidium emlékműhöz, hogy részt vegyenek azon a zarándoklaton, amelyet Szentes Antal Hargita megyei önkormányzati képviselő és Böjte Csaba ferences szerzetes vezetett a Siculiciudium útján. A mai zarándoklatnak az a célja, hogy a saját történelmünkkel még jobban megismerkedjünk, és, hogy a madéfalvi gyermekekben is időben tudatosuljon közösségünk múltja – hangsúlyozta Csibi József, Madéfalva polgármestere a madéfalvi veszedelem emlékművénél, a Siculicidium első állomásánál tartott felszólalásában. Hozzátette, ezt a célt szolgálja a település különböző pontjain 2013-ban kiépített 14 stáció, a Siculiciudium útja, amelybe a székelység kálváriáját, a madéfalvi veszedelem történetét foglalták össze. 
Ezeknek a stációknak egy részéhez zarándokoltak el pénteken a résztvevők. Minden egyes állomásnál rövid történelmi ismertető hangzott el, Böjte atya pedig ehhez kapcsolódóan osztotta meg egyházi gondolatait. Az emlékműnél, mint első stációnál Balló István könyvéből idézett Szentes Antal, a vérengzés előzményeiről számolva be a jelenlévőknek. Mint mondta, 1763-ban a bécsi udvar úgy határozott, hogy Erdély keleti részén határőrséget hoz létre, a sorozás egyre erőszakosabbá vált. Sokan családjukkal elmenekültek Moldvába, másokat pedig megkínoztak, börtönbe vetettek. A székelyek közgyűlést is tartottak, hiszen számukra elfogadhatatlannak tűnt katonaszolgálatot vállalni a szabadságjogok visszaállítása nélkül. Böjte atya, a történethez kapcsolódóan Jézus keresztútjához hasonlította a székelyek kálváriáját. Mint fogalmazott: a székelyek sem akarták mások vérét ontani, a szeretet, a szabadság, az élet mellett döntöttek, és ezért vállalták sorsukat, ahogyan Jézus is. 
Ezután a Szent Anna kápolnánál lévő második stáció történetét ismertették, amely az osztrák hadseregnek a székelyek ellenállása miatti megtorlásnak az elkezdéséről szól. 1764. január 7-én becsapódtak az első ágyúgolyók a gyanútlanul alvó székelyek házába. A történelmi eseményeket tovább göngyölítették, ahogy meglátogatták az útjuk során kijelölt többi stációt. A madéfalvi veszedelem során többszázan vesztették életüket, és több mint ezren sebesültek meg. A vérengzésről, a székelyek lemészárlásáról a Siculicidium elnevezéssel emlékeznek meg minden évben a madéfalvi emlékműnél. A madéfalvi hagymafesztivál programjaként a Siculicidium útjának körbejárásával újra felidézték a múltat. A község ünnepe szombaton és vasárnap is folytatódik, különböző sport- és kulturális programokkal, szekeres felvonulással, és hagymás ételek főzőversenyével.
Fotó: Gábos Albin 
Barabás Hajnal
https://szekelyhon.ro

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Isten soha nem jár üres kézzel, ajándékokat hoz. Magát osztja szét úgy, hogy ezáltal Ő nem lesz kevesebb. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. október 31. szombat, Farkas napja van. Holnap Marianna napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Jelképes dolog!
Jelképes dolog! De biztos, hogy nem lesz jövőnk, ha csak a szép, örömteli pillanatokban él, létezik a családjainkat, Egyházunkat, nemzetünket, az emberiséget összetartó szövetség és a szeretet.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube