Böjte Csaba itt járt, s kenyeret áldott

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_bojte2MD0030.jpgJusson mindenkinek elegendő és egészséges élelmiszer! Ne legyen éhező ember! – ezekkel a jelmondatokkal ünnepelte a Kenyér Világnapját az AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. A mai rendezvény helyszíne a szekszárdi Garay tér volt, ahol Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója is mikrofonhoz állt.

A téren felállított sátrak alatt friss kenyerek, péktermékek vártak fogyasztóikra. A puha kenyér, melyet éppen szeletelt valaki, még gőzölgött. A termékeket elsősorban rászorulóknak szánták.
A sátrakat díszítő művészfotók harmadik világbeli gyermekek viszonyát szemléltették az élelemhez. A kiállított szövegek pedig a perec történetének eredtek nyomába. Kr. e. 1760 körül Perecnek hívták Júda egyik fiát. Kr. u. 610-ben egy itáliai szerzetes kezdett pereceket készíteni, őt tartják a perec atyjának. Kr. u. 740 körül már több kolostorban is sütöttek perec formájú süteményt. Rajzolt emlék mégis csak 400 évvel későbbről van róla.
A rendezvényt Jeszenka Ildikó, a Csapó Dániel középiskola általános főigazgató-helyettese nyitotta meg. Köszöntötte a neves meghívottakat, mások mellett Böjte Csaba ferences rendi szerzetest, aki Erdélyből érkezett a Tolna megyei székhelyre, és részt vett a ma délelőtti ünnepségen. Jeszenka Ildikó örömét fejezte ki a megjelent gyermekek nagy létszáma okán is, akiknek szemléletformálása fontos célkitűzés. A Kenyér Világnapja felhívja figyelmünket a globális élelemezési gondokra, hogy a rászoruló embereknek ne felejtsünk el segíteni. Ugyanakkor a pékeket, búzatermesztő gazdákat is ünnepli. A kenyér tudniillik az egyik legfontosabb élelmiszer.
Világnapi műsort adtak a Csapó Dániel-tanulók, akik a többi között verseket szavaltak a kenyér, a mezőgazdálkodás, a táplálkozás témakörében. Böjte Csaba testvér azután előlépett, és megáldotta az egyik kenyeret, egy témába vágó viccel, majd egy Biblia-idézettel megvilágítva annak jelentőségét: „Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, s bocsásd meg a vétkeinket, amint mi is megbocsátottunk az ellenünk vétkezőknek.” Már Jézus Krisztus jelképesnek, a megélhetés szimbólumának tartotta ezt a néptáplálékot, megtehetjük hát mi is. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója mintegy hatezer gyermeket gondozott élete folyamán, nem csoda hát, hogy kulcsfontosságúnak tartja, hogy az élelmezés, az élelmiszer-ellátás problémáiról beszéljünk.
Képgaléria: A Garay téren is felszólalt Böjte Csaba
Jeszenka Ildikó főigazgató-helyettes még elárulta, hogy a pékképzés mellé pék-cukrász képzést is indított a Csapó Dániel középiskola. A mesterség elsajátításához saját tankonyha áll rendelkezésükre, mi több szoros kapcsolatot tartanak fenn a gyakorlóhelyekkel, ami rendkívüli segítséget jelent. Köszönetét fejezte ki ugyanakkor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a városvezetés irányába is, akik szintén rengeteget tettek sikerükért.
Megéri péknek menni
A Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium gépesítést is élvező pékképzésén jelenleg körülbelül negyven diák tanul, és annak ellenére, hogy ez a szakma fizikailag kemény munkát feltételez, a fiúk és a lányok megoszlása nagyjából ötven-ötven százalékos. A középiskola nem véletlenül forszírozza pékek képzését: pékből nagy hiány van, így aki a Csapó Dánielben pékként végez, az jellemzően azonnal el tud helyezkedni – hangsúlyozta Jeszenka Ildikó főigazgató-helyettes.
www.teol.hu

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Nincs olyan reggel, hogy Isten ne indítana bennünket a jóra, a szépre, amikor fölkelünk, nincs olyan rossz tett, amely után belülről ne birizgálna: menj, békülj ki, kérj bocsánatot, kezdd újra! (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. szeptember 30. szerda, Jeromos napja van. Holnap Malvin napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Az Ő „kezébe kapaszkodva”

Mária szeplőtelen fogantatását, istenanyaságát hívő, valló ember számára egy új világ nyílik ki. Mikor Isten tőlem kér valamit, nem azt nézem, hogy mihez érzek magamban fizikai, lelki, anyagi erőt, hanem a Szűzanya példája nyomán, az Ő „kezébe kapaszkodva” képessé válok alázattal, mindig Istenre figyelő lélekkel teljesíteni kívánságát.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube