Lépjünk már rá a cselekvő szeretet útjára!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_Csaba-testver-Zoboraljan.jpgA 2019-es zoboralji magyar zarándoklatok sorát Böjte Csaba ferences rendi szerzetes látogatása zárta a nyitrai kálvárián advent második vasárnapján.

Zoboralja az egész idei zarándokévben a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készült. Több ezer hívő zarándokolt el a nyitrai Kálváriára, hogy anyanyelvén imádkozzon és énekeljen.
Májusban a gyermekek köszönték meg édesanyjuknak a gondoskodást, az augusztusi főbúcsún 30 szent ereklyéjével ékesített Missziós Kereszt előtt imádkozhattak a hívek. A szeptemberi Kisboldogasszony ünnepén családok sokasága látogatott el a kálváriára, idős, beteg hívekért pedig októberben imádkoztak együtt a vidék magyar hívei.
„Most már advent heteit éljük, a várakozás, a lecsendesülés, a lelki takarítás és az imádság napjait. Az advent egy előkészület, amikor lelkünket kell, hogy rendbe tegyük, mégpedig a szokásosnál meghittebb imádság által, a szentmisék gyakoribb látogatásával, önmegtagadásainkkal, szentgyónásunkkal, az irgalmas szeretet tettei által. Így tudjuk csak igazán elérni, hogy Krisztus megszülethessen a mi szíveinkben is, a mi családjainkban is”– fogalmazott dr. Zeman István, a zarándokév főszervezője a szertartás kezdetén.
„Uram Istenünk, nyisd meg szívünket, töltsd el lelkünket eleven reménnyel és lángoló szeretettel, hogy valóban téged keressünk, veled találkozzunk s megújuljon életünk. Hogy a te végtelen jóságod, szereteted, erőd, hatalmad betöltse szívünket, családjainkat, közösségeinket! Urunk Istenünk olyan jó hinni, hogy te valóban itt vagy, és azért jöttél közénk, mert nagyon szeretsz. Add Urunk, hogy a 2020-as Eucharisztikus találkozásunkra készülve elmélyüljön mindannyiunk szívében az oltáriszentségbe vetett hit!” – fohászkodott Böjte Csaba a szentségimádás során.
Az adventi szentségimádásba zoboralji családok is bekapcsolódtak.
A szentmisét Csaba testvér Bíróczi István esperes koncelebrálásával mutatta be a zsúfolásig megtelt Szűz Mária mennybevétele templomban.
A szerzetes prédikációjában kiemelte: „Advent arra való, hogy vegyük számba sebeinket, gondjainkat, bajainkat és próbáljuk azokat megoldani. Én nem mondom, hogy nem szeretjük egymást, csak valahogy olyan nehezen tudjuk kifejezni. Miért nem mondjuk egymásnak, hogy fontos vagy, szeretlek, szükségem van rád, kellesz nekem, hogy nélküled üres a ház, értelmetlen az élet?
Olyan szemérmetesek vagyunk, mintha szégyellenünk kellene, hogy nekünk fontos a házastársunk, a drága gyermekünk” – mondta.
Csaba testvért zoboralji útjára két védence, Emese és Dorottya is elkísérte, akik versekkel varázsoltak karácsonyi hangulatot a templomba. A szentmise a Te Deum, a Pápai himnusz, a Himnusz és a Székely himnusz eléneklésével ért véget.
Az alsóbodoki hagyományőrzők; A Kútyika Éneklőcsoport adventi énekeket adott elő; a Nagycétényi Citerazenekar karácsonyi énekeket játszott; A megáldott fakereszt a leendő ovisok kezében (Fotó: Tóth Klára/Felvidék.ma)
A délután ünnepi adventi és karácsonyi koncerttel folytatódott. Zoboralji hagyományőrző csoportok: a nagycétényi Kútyika Éneklőcsoport, az Alsóbodoki Asszonykórus és a Nagycétényi Citerazenekar népi- és szenténekekkel tették szebbé advent második vasárnapját. A műsort követően a szervezők szeretetvendégségbe hívták meg a hívőket a missziós házba.
Böjte Csaba útja hétfőn délelőtt Nagycéténybe vezetett.
Érdeklődők körében megtekintette a Kárpát-medencei óvodaprogram keretében épülő bölcsőde és óvoda épületét, valamint megáldotta a Pócsik Antal, helyi fafaragó által készített keresztet, melynek az óvoda ebédlőjében lesz majd végleges helye.
Áldást kért az óvodára, a szülőkre és gyermekekre, a majdan ott dolgozó emberekre. Ezt követően benézett a Tipegő-Topogó játékos fejlesztő foglalkozásra, melyet Fózer Dóra, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa tart a környék apróságainak.
A szerzetes a helyi alapiskolába is ellátogatott. Az iskola énekkarának fellépése után mesélt a gyerekeknek a tanulás fontosságáról, kiemelve, hogy
az iskola izgalmas dolog, olyan, mint a világ bebarangolása. Azt mondta, hogy jó dolog focizni, tanulni, énekelni, templomba járni és Istent dicsérni és szólt a biztatás, bátorítás fontosságáról is.
A dévai diáklányok és nevelőik is bemutatkoztak, meséltek tanulmányaikról, mindennapjaikról, életükről. Végezetül Csaba testvér meghívta a gyermekeket, hogy ha Erdélyben járnak, látogassák meg a Szent Ferenc Alapítvány házait.
Dévai vendégek az alapiskolában; Imádság Csaba testvérrel; A nagycétényi templom oltáránál Hegyi Péter, Böjte Csaba és Štefan Laššák; A szentmisére Gímesről és Alsóbodokról is érkeztek diákok (Fotó: Tóth Klára/Felvidék.ma)
Böjte Csaba Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatásának Ünnepe alkalmából a nagycétényi Sarlós Boldogasszony templomban oltártestvéreivel, Štefan Laššák plébánossal és Hegyi Péter káplánnal mutatott be szentmisét.
„Olyan sokszor csak elmélkedünk valamiről, lépjünk már rá a cselekvő szeretet útjára!” – hangsúlyozta.
Kifejtette: „Álljunk neki, keressük napról napra, hogy valami jót tegyünk ott, ahol vagyunk, ebben a faluban, Zoboralján, Kárpátalján, Erdélyben – ahol élnünk adatott!” – üzente prédikációjában a szószékről az erdélyi vendég.
A zarándoklatok főszervezője, Zeman István köszönte meg Csaba testvérnek, hogy látogatásával  kegyelmet és örömet közvetített a hitét és magyarságát megőrizni vágyó Zoboraljának.
www.felvidek.ma