„A szeretetet, Isten országát építsük a Kárpát-medencében!”

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Csaba_testver_keresztaldas7.jpgTaláljuk meg a békét, Isten országát együtt építve! – hangzott el Böjte Csaba ferences szerzetes szentmiséjén, Balatonfüreden a Koloska-völgyben, ahol Zambó Péter, az Agrárminisztérium államtitkára avatta fel a szeptemberi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére a Bakonyerdő Zrt. által állított keresztet, amit megáldott a szerzetes.

-Különleges béke van a Koloska-völgyben, ahol a fák és az emberek találkoznak. Jó lenne, ha megtanulnánk tisztelni a teremtett világot, fogalmazott szentmiséjében Böjte Csaba. A szerzetes imádkozott mások mellett Ferenc pápáért, a közelgő kongresszus sikeréért, az erdészekért, a természetet járókért. Elhangzott, rengeteg szenvedés van a világban, ellentétek dúlnak, erdőtüzek, áradások, árvizek, vulkánkitörések sújtják az emberiséget, ezért nagyon fontos az összefogás.
A szerzetes kiemelte, a békességet, ne a civakodást keressük, tudjunk megbocsájtani egymásnak, a szeretetet, Isten országát építsük a Kárpát-medencében! Utalt Szent István példájára, a magyar történelem eseményeire, melyek bizonyították, mindig talpra tudunk állni, és képesek vagyunk a békés, örömteli életre. A szerzetes megkeresztelt egy kislányt, majd arról beszélt, hogy minden gyermek egy csoda. Ha ajtót nyitunk előttük, esélyt adunk nekik, hogy kibontakoztassák a személyiségüket, a tehetségüket.
A szentmise után Zambó Péter államtitkár a fából készült keresztnél úgy fogalmazott: „Az erdő, ahol összeér a föld és az ég, lelki menedéket, feltöltődést is ad.” Utalt a remetékre, akik régen a Pilis, a Mecsek erdeibe mentek, mert az érintetlen természet békéje, harmóniája elvezette őket a Megváltóhoz. A közelmúltban, a járvány alatt is menedéket adott az erdő, ahol sokan kerestek reményt, megnyugvást. A közelgő kongresszus apropóján aláhúzta, a katolikus vallás kovász legyen a magyar társadalomban. Ehhez hozzájárulnak az erdészek is: az Agrárminisztérium, a Miniszterelnökség kezdeményezésére, az állami erdőgazdaságokkal a magyar erdőkben 21 emlékkeresztet állít, melyek összetartozásunkra, magyarságunkra, emberségünkre emlékeztetnek. Az államtitkár méltatta a Koloska-völgyet, az ottani balatoni csillagösvény missziót.
-Az emberiség feladata a teremtett világ védelme, környezetünkért, az erdőkért felelősséggel tartozunk, mondta, majd kiemelte az erdészek munkáját. Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója rámutatott, büszkék rá, hogy a mostani eseményen avatták fel a keresztet, mely reményei szerint, ahogy a gyermek Jézus szobor, zarándokhely lesz. Az eseményen a szovátai kórus és a csángó táncosok szép műsorral ajándékozták meg a közönséget.

www.veol.hu