Lelkünkben is érdemes takarítani

ImageMi teszi a keresztényt kereszténnyé, illetve Isten barátjává? Melyik az az út, amely Hozzá vezet, és hogyan találhatjuk meg azt? A húsvét előtti időszakban többször is feltesszük magunknak ezeket a kérdéseket. Az elcsendesedés, magunkba fordulás napjait éljük, ehhez nyújt segítséget Böjte Csaba ferences testvér internetes lelkigyakorlata.

Miért pont a világháló? Hogyan lehet ezen keresztül lelkigyakorlatot tartani? A következő sorok vezethetnek rá arra, hogy a modern technika eszközeivel is átadható az Isteni üzenet, átélhető és bekebelezhető a lelki táplálék.
„Az internet a fizikai korlátokat tudja áttörni. Sokan nem veszik a fáradságot, hogy bekopogjanak a plébániákra, és azt mondják, szeretném megismerni, megérteni a keresztény tanítást. Egyszerűbb nekik, ha a világhálón keresztül letöltik azt, amire nekik szükségük van” – fogalmazott az igencsak egyedi formájú lelkigyakorlattal kapcsolatban Csaba testvér. Mint elmondta, a most zajló tanítás célja az lenne, hogy a felnőtteknek kisebb testvéri alázattal felkínálja azt az istenképet, azt az élő hitet, mely saját életét beragyogja, és amely erőt ad, hogy boldogan építse testvéreivel azt a közösséget, melybe beleszületett, népe, egyháza nagy családját.
A húsvétig tartó lelkigyakorlat során kilenc elmélkedést hallgathatnak meg a hívek: többek között a szeretet Istenéről, a tízparancsolatról, a szentségekről, a bűnbánati imákról, a hivatásról, a szentek útjáról beszél Böjte Csaba a hanganyagokban.
„Miután feltettük legutóbbi elmélkedésemet, rá egy órára legalább tíz levelet kaptam szerte a világból, amelyekben azt köszönték meg a levélírók, hogy ilyen módon részt tudtak venni a lelki programon” – magyarázta az atya.
Nem árt lelkünkben is takarítani
Beszélgetésünk során azt is megkérdeztük Csaba testvértől, mire figyeljen ebben az előkészületi időszakban a keresztény. „Nagyhéten mindenkinek jólesik elcsendesedni, magába fordulni, végiggondolni kapcsolatait Istennel, házastársával, gyerekeivel, szomszédaival. Ha már van lelkivilágunk, azt sem árt egy alapos nagytakarításnak alávetni” – fogalmazott a ferences szerzetes. Mint mondta, minden emberben van valami, ami nagyon intim, nagyon érzékeny. Ettől szoktak kicsordulni szemünkből a könnyek, ettől szoktuk vígan érezni magunkat. „Ha Jézus Krisztus értünk tényleg meghalt, döbbenetes nagy élmény, ha tudod azt, téged valaki annyira szeret, hogy éretted az életét áldozza. Ez rengeteg erőt ad, azt mutatja, fontosak vagyunk az Ő szemében. Ha komolyan vesszük ezt, akkor cselekedeteinkben, szavainkban szárnyakat ad nekünk” – fogalmazott Böjte Csaba.
A lelkigyakorlatot a www.magnificat.ro weblapon követhetik figyelemmel az érdeklődők.
Rédai Botond