Budapesti látogatók a gyermekotthonban

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Nagyszalonta_kepek/viewsize/1485_b.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Nagyszalonta_kepek/viewsize/1485_b.jpg

ImageA Dévai Szent Ferenc Alapítvány nagyszalontai gyermekotthonának kis és nagy lakói, illetve nevelői immár három éve ápolnak baráti kapcsolatot a Budapesti Nemzetközi Amerikai Iskola pedagógusaival és diákjaival. Ez a kapcsolat az elmúlt években egyre csak erősödött, hiszen az iskola fiataljai évente többször is ellátogatnak az Arany János városában működő otthonba, illetve az elmúlt időszakban az amerikai iskola részéről több család is érkezett látogatóba Nagyszalontára.

Fabiny Delinka, a baráti kapcsolat legfőbb építője, illetve az utazások főszervezője lapunknak elmondta, hogy a diákok mindig nagy örömmel jönnek segíteni az otthon lakóinak, hiszen a számukra is egy nagy élmény, hogy részt vehetnek különféle kerti munkálatokban, olyan szabadidős tevékenységekben, amelyekben otthon nem lehet részük.
Az iskola tanulói Fabiny Delinka tanárnő vezetésével idén már kétszer látogattak el a nagyszalontai gyermekotthonba, hogy adományaikkal és munkájukkal segítsék az otthon lakóit. Legutóbb márciusban jártak városunkban, de már akkor megígérték, hogy a jó idő beköszöntével újra ellátogatnak majd az otthonba. Ígéretükhöz hűen a hétvégén ismét városunkban köszönthettük a budapesti fiatalokat.
Ez alkalommal tíz gimnazista érkezett a gyermekotthonba, akik önkéntesen vállalkoztak arra, hogy az otthon lakóival közösen megszépítik a sarkadi úton található Szent Domokos, Szent János és Szent Ilona házak udvarát, veteményesét és zöldövezeteit.
A budapesti fiatalok és kísérőik péntek délután érkeztek meg városunk gyermekotthonába, ahol már régi jó ismerősként, boldogan köszöntötték őket az otthon nevelői és gyermekei. Az üdvözlő szavak után egy tartalmas délutáni, illetve esti program következett, melynek során a budapesti vendégek ellátogattak egy napközisotthonba, majd a nagyszalontai otthon gyerkőcei szavalatokkal kedveskedtek a vendégeknek, a nap méltó lezárásaként pedig kerti sütéssel és táncházzal zárult az est.
Másnap már kora reggel izgatottan ébredt a csapat, ugyanis a szombati nap programja a kertészkedés és az adományok átadása volt.
A budapesti fiatalok és az otthon gyermekei közös erővel ástak, gyomláltak, veteményeztek, virágot ültettek és takarítottak, hogy még barátságosabbá és otthonosabbá varázsolják az udvart.
A közös munkának meg is lett az eredménye, hiszen délutánra elkészültek az udvar szemet gyönyörködtető virág-szigetei.
A kertészkedés után az adományok átadásával folytatódott a program. A gyerekek és nevelőik hálásan vették át a budapesti vendégek hasznos ajándékait, a ruhaneműket, a játékokat és a sportfelszereléseket. Fabiny Delinka tanárnőtől megtudtuk, hogy mindig olyan adományokat hoznak az otthonba amire a lakóknak éppen szükségük van. Rendszeresen megkérdezik, hogy a legközelebbi látogatásra mit hozzanak, melyek azok a holmik amikre a legnagyobb szükségük lenne és igyekeznek a nevelők kéréseit szem előtt tartva összeállítani a csomagokat. A budapesti iskola adományai mellett a közelmúltban egy holland használt-bútor kereskedő felajánlott 13 kanapét az Alapítványank, amelyeket a szalontai és a Székelyföldi otthonok kapnak majd meg. Emellett a budapesti iskola harmadik osztályos tanulói gyűjtést szerveztek az otthon lakói számára, így kerülhetett sor a sportfelszerelések átadására, a szülői munkaközösség jóvoltából pedig sikerült megvásárolni minden olyan holmit ami mindeddig hiányzott az otthonból.
A budapesti iskola harmadikosai nemcsak sportfelszereléseket küldtek Nagyszalontára, hanem leveleket is írtak a gyerekeknek, persze angol nyelven, amit az otthon kis lakói boldogan fogadtak, sőt még a szombati napon válaszlevelet is írtak a diáktársaiknak.
A jó hangulatú tevékenységek sorában angol nyelvű  társalgással, játékkal és sok vidámsággal folytatódott a nap, majd a késő délutáni órákban a búcsúzás percei következtek.
A budapesti iskolából érkező látogatók a mielőbbi viszontlátás reményével búcsúztak el a szalontai gyermekotthon lakóitól, s megígérték, hogy ősszel – mire benépesül a sarkadi úti otthon legújabb háza – újra ellátogatnak majd városunkba.
Balázs Anita