Szülészetből szociális központ

ImageSzociális ifjúsági otthon születőben, Böjte Csaba gyermekeinek

 

 

 

 

Kis szünet után elkezdődtek Gyergyószentmiklóson a Gyilkostó sugárúton lévő régi szülészet átalakítási munkálatai – az épület új rendeltetése egy szociális központ lesz középiskolás gyerekek számára. A tervekkel és a kivitelezéssel egy-egy csíkszeredai céget bízott meg a dévai Szent Ferenc alapítvány, a munkálatokat egy év alatt kell elvégezni, ám Böjte Csaba atya reméli, már ősszel fogadhatja a gyerekeket az otthon.

Tevékeny építőtelep képet mutat a régi szülészet épülete: bontási munkálatok, falak emelése zajlik az udvaron. A gyergyószentmikósi hivatal által kiadott engedélyezés egy évre szól, folyó év  májusától kezdődően, azonban ha semmi sem fogja megzavarni a munkálatokat, akkor már őszire szeretnék lakhatóvá tenni az otthon, hiszen nagy szükség van rá, mondta Böjte Csaba ferences szerzetes, aki a gyergyó- medencei falvak otthonaiban több száz gyereknek nyújt menedéket.
 Image
A jelenleg építés alatt álló építmény rendeltetése a középiskolás gyerekek lakása lesz, mivel az otthonokban jelenleg tanuló kicsik közül sokan a továbbtanuláson gondolkodnak. Ám a legtöbb esetben a falvakban nincs erre lehetőség, ezért a gyergyószentmiklósi középiskolákban folytatják tanulmányaikat.
A szülészetet a két világháború között építtette Dr. Nagy Endre belgyógyász, ám a város lakosságának növekedése maga után vonta egy nagyobb, fejlettebb szülészet szükségességét, így az egészségügyi intézmény máshol kapott helyet. Amikor a dévai Szent Ferenc alapítvány megvásárolta az épületet, akkor már gyakorlatilag egy romhalmaz került a birtokába, ám Csaba testvér a tőle megszokott rendíthetetlen bizalommal látott hozzá a középiskolások számára kialakítandó szociális központ létrehozásához.
Csibi Márti