Újabb épületet vett bérbe a dévai Szent Ferenc Alapítvány

Image49 évre adta bérbe a Stubenberg-kastélyt a székelyhídi öjnkörmányzat a dévai Szent Ferenc Alapítványnak. A 200 éves épületben az elmúlt évtizedekben középiskola működött. A kastélyt most fel kell újítani.

- Mikor én itt jártam iskolába itt az első padban itt ültem, és én voltam a legmagasabb, én töröltem a táblát. – emlékszik vissza Szilágyi Lajos egykori iskolaéveire. Az épület 54 éven át adott otthont egy iskolának, felújítása után gyermekotthon lesz itt.
- Az Érmellék egy negyven ezres tömbmagyarsággal rendelkező magyar terület itt Romániában. Itt is megvannak azok a szociális problémák, mint bárhol máshol az ország területén, ezeket a problémákat kezelni kell. – mondta Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere.
A Ferences Alapítvány az ország 56 településén működtet gyermekotthonokat és napköziket. Böjte Csaba szerint azonban nem csak a működtetésről kell, hogy szóljon az Alapítvány tevékenysége.
- Nekünk nem csak kenyeret kell adnunk a gyerekeknek, hanem nemzeti identitástól elkezdve lelki támaszt is. Valamilyen módon ezeket a sodródó faleveleket, vagy kis facsemetéket bele kellene ültetni ebbe az ezeréves történelembe, hogy otthon érezze magát ebben a térségben, hogy gyökeret eresszen.
A kastély felújítása már el is kezdődött, a tél beálltáig az épület tetőszerkezetét cserélik ki. Várhatóan 2 év alatt végeznek a munkálatokkal.

Ionescu Nikolett

Duna TV