Árpádházi Szent Erzsébet

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_13226895_10205275641365160_1245948689446653915_n.jpgKedves Ismerőseim, Barátaim!
Böjte Csaba testvér Dr. Ternyák Csaba egri érsektől megkapta Szent Erzsébet ereklyéjét, mellyel zarándokutat jár Erdélyben. Elkezdtem ennek apropójaként olvasni Szent Erzsébetről, az életéről és a munkásságáról. Nagyon megragadott a ferences egyszerűsége, a szeretete és segítőkészsége amit az emberek iránt tanúsított. Szeretnék veletek minden nap megosztani az életéből pár sort. Kérlek fogadjátok szeretettel. Bízom benne, hogy sokunk példaképévé válik, meghívlak titeket, hogy lépjetek az irgalmasság és a szeretet útjára.
Árpádházi Szent Erzsébet
A XIII.században az állam gyenge szervezettsége miatt képtelen volt a szociális kérdéseket megoldani. Számtalan, az egyház irányítása alatt álló, szociális rendeltetésű alapítvány keletkezett akkoriban. Gyökeres változást azonban csak egészen új, valóban evangéliumi életmód, példaadás hozhatott. Így alakult ki a harmadik rend.
Szent Ferencet megindították Krisztus szavai: „szegényen menjetek prédikálni az evangéliumot”. Elhatározta ez lesz az életprogramja. Módjában állt a dúskáló élet, mégis javaival a szegényeken segített. Példát mutatott. A ferences rendiek a vallási élet elmélyítésében tevékenykedtek, kötelezték magukat, hogy ruházatban és az élet minden vonatkozásában kerülik a fényűzést. Szabályozott imaéletet éltek. A társadalom békéjéhez úgy járultak hozzá, hogy ígéretet tettek: fegyvert nem viselnek. A beteg tagokat rendszeresen látogatták, róluk gondoskodtak. Szép harmóniában gyakorolták keresztény erényeiket. A rend rohamosan terjedt. Az ideál tökéletes megvalósításában azonban Árpádházi Szent Erzsébet járt az élen.