Levél a nevelőknek a türelemről

Kedves Munkatársam!

Nekem is sok minden van a fejemen, de nem hisztizek, hanem alázattal megpróbálom megoldani a problémákat, a legjobb szándékkal, és ugyanezt kérem tőled is. Sokszor én is felkaphatnám a vizet, és lehetne internet undorom, de nincs, mert a Krisztus és a gyerekek iránti szeretet, sok sok békát lenyelet velem.

Idővel megfogod érteni, hogy biza a Szűzanyát sem vezette az élő Isten egyenesen oda, hol a szent Fia volt, hanem hagyta, hogy három napig, bolyongjon, keresse Jeruzsálemben. Mária nagysága az, hogy nem kapta fel a vizet, és nem pakolt össze, az első napi keresés után, hogy haza menjen duzzogva. Alázattal folytatta a munkáját, és mikor megtalálta a kisfiút, akkor is képes volt nyugodtan, csendesen beszélni: "Nézd atyád és én aggódva kerestünk, miért tetted ezt velünk?"
Ez az út, mely Isten országába vezet. Lenyelni a békát és szeretni akkor is, amikor legszívesebben a francba küldenéd a másikat. Próbáld meg, és meglátod, milyen édes lesz a lelkednek. Óriási titok! Végül is a béka, Isten ajándék, mely által a másik iránti szeretetedet kimutathatod. Mi nagy van abban, -kérdezi Jézus Krisztus tőlünk - ha csak azokat szeretjük, akik minket is értékelnek, és szeretnek? 
A tegnap az egyik kolléga sírva hozott egy kezelhetetlen kamaszt. Én azzal kezdtem, hogy megpusziltam, megöleltem, és megkérdeztem, hogy ugye nehéz jónak lenni? Majd a lehető legnagyobb jósággal megkérdeztem, hogy miért nem tanul, miért siratta meg a nevelőjét?
A kamasz elsírta magát, elmondta a gondjait, majd bocsánatot kért, és megpuszilta a nevelőjét. Talpra állt! Meddig tart ki a jóelhatározása, nem tudom? De elindult! Ő akar menni! És ez a fontos, mert én erőszakkal sehová nem tudom elvinni őt.
A szeretet az egyetlen út! Mert, ha a gyerekre üvöltözök és csapkodok, akkor ez a sarokba szorított, helyét kereső kamasz, csak a bekeményít és, a védekezés marad számára, mint egyetlen kiút ebből a helyzetből.  Persze ha az ember türelmetlen, akkor itt nem áll meg a vita, mert én is, ö is, mégdühösebben kiabálunk, fitogtatva hatalmunkat, erőnket, és ez  az emberi kapcsolatot szabályosan egy örvénybe viszi, mely egészen biztos, hogy a gyűlöletbe, a semmibe vezet.
A gonosz léleknek, pont ez a célja, szórakozni akar azon, hogy, hogyan csépeljük egymást, mint buta bábfigurák. Tudod, én nem akarom szórakoztatni a gonosz lelket. Inkább türelmesen tovább megyek, és keresem a szeretetet, az élő Istent, és csendesen lenyelem a békát, és hiszem, hogy ezen az úton megtaláljuk az elveszett, velünk bújócskázó Istent.
Próbálj meg engem is szeretni, és lenyelni értem is néhány békát.

szeretettel, Csaba t.