Walter Kasper bíboros az Ökumenikus Imahétről

ImageWalter Kasper bíboros, a Keresztény Egység Elősegítése Pápai Tanácsának elnöke és a finnországi Turku evangélikus püspöke által vezetett küldöttség január 18-án délután 5 órakor nyitja meg a keresztény egységért végzett imanyolcadot a római Szent Brigitta nővérek templomában. 

 

 

 

 

 

Az ökumenikus imanyolcadról Kasper bíboros a Vatikáni Rádiónak adott interjújában kiemelte: „Az imahét, az ökumené nem a mi művünk, hanem a Szentléleké, amely nélkül nem valósulhat meg az egység." Emlékeztetett rá, hogy az utóbbi években imahálózat jött létre a kolostorok, lelkiségi mozgalmak, püspökök, papok és világi hívek között. Az ökumenikus mozgalom valóban imamozgalommá vált.

A keresztények egységesebbekké váltak. Ma már nem ellenségnek, hanem testvérnek tekintik egymást Jézus Krisztusban, együtt haladnak a teljes egység felé. Ez a mozgalom lényegében a Cenákulumban kezdődött, ahol Jézus azért imádkozott, hogy mindnyájan egy legyenek. Az ökumené Jézusnak ezt az imáját kívánja magáévá tenni. Az idei imanyolcad mottója, „Szüntelenül imádkozzatok", jól összefoglalja az elmúlt száz év mozgalmát – mondta Kasper bíboros.
Az idei imahét római megnyitására utalva hozzátette: nagyon jó a kapcsolat a katolikus egyház és a finnországi evangélikus egyház között. Képviselői minden évben Rómába jönnek, hogy megünnepeljék Szent Henrik, nemzeti védőszentjük emléknapját. A keresztények imahete minden évben a finnországi lutheránusokkal kezdődik Rómában a Szent Brigitta nővérek templomában  – mondta még Kasper bíboros, örömének adva hangot, hogy jelen lehet vesperásukon.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír