Grocholewski bíboros megnyitotta Valenciában az első nemzetközi kongresszust

Hétfőtől szerdáig tart a tanácskozás a spanyol város Szent Vince vértanúról elnevezett katolikus egyetemén arról, hogy milyen kihívások előtt áll a katolikus nevelés a harmadik évezred elején. A kongresszust Zenon Grocholewski bíboros, a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció prefektusa nyitotta meg.

Felszólalásában a nevelés válságáról beszélt, visszhangozva XVI. Benedek pápa közelmúltbeli levelének szavait. A mintegy 450 résztvevőnek a vatikáni bíboros széleskörű elemzést adott az egyház szerepéről ebben a kérdésben. Megállapította, hogy az uralkodó szekularizáció egyre jobban összefonódik a nevelés pusztán technikai és funkcionális szempontokra való leszűkítésével. A világiság fogalma is kezd elhajlani a laicizmus felé, amely megpróbálja kizárni a közéletből a vallást és a személyes szférába száműzni azt.

Emiatt a XXI. századi katolikus nevelési gyakorlatnak minden szintre ki kell terjednie, mindenekelőtt a személy és az igazság iránti elhivatottságát hangsúlyozva. Ebben rejlik az intellektuális szeretet, ami a fiatalok igazságra való nevelésére vonatkozik. Ez alapján a pápa mostani amerikai útján is aláhúzta, hogy szükség van a hit és az értelem közötti harmónia növekedésére. A valenciai kongresszuson jelen lévő nevelők, egyetemi tanárok, hallgatók és pedagógusok előtt Grocholewski bíboros vázolta, hogyan kapcsolódik a katolikus nevelés az alapvető értékekhez, és hogy miként kötődik a kultúrához vagy a médiához. Az emberiség sajátos mai helyzetében az egyháznak - akárcsak a múltban - fel kell kínálnia eredeti és pozitív hozzájárulását az emberi személyek képzéséhez és a társadalom építéséhez. Rendelkezésre kell tehát bocsátania a világról, az emberről és a történelemről alkotott sajátos nézetét, amely a katolikus nevelés formáját és tartalmát kialakította és a mai napig formálja - fejtette ki valenciai előadásában Zenon Grocholewski bíboros, a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció prefektusa.

www.radiovaticana.org